Zowat de laatste hit van Tina Turner in de combinatie met haar ontdekker, manager, bandleader, echtgenoot en bont-en-blauw-klopper Ike.

Sexy Ida was een funky song voor de plaat “Sweet Rhode Island Red” in 1974, maar raakte net te laat af om op de LP te verschijnen. Op latere persingen staat de song wel op, als afsluiter van A en B-kant in twee verschillende versies.
De eerste is een wat tragere funky versie, met “inventive guitar sounds, a substantial synthesizer solo and a funky brass section”, wat naar het recept van Sly Stone of “Nutbush City Limits” dat een jaar eerder een groot succes was voor Ike & Tina.

De tweede versie is wat sneller en bluesy, en staat ook in de boekjes omdat T-Rex zanger/gitarist Marc Bolan er gitaar op speelt. Na zijn glamrock periode probeerde Bolan wat meer soul te krijgen in “20th Century Boy” en “The Groover”, ook via zijn toenmalige vriendin Gloria Jones, vandaar allicht de link met Ike & Tina. Resultaat is wat Honky-Tonk Woman schatplichtig.

Sexy Ida (part 1) werd een matige hit: 51ste plaats in de U.K. en 65 in de Billboard Hot 100. (part 2) had ook z’n eigen hitparadeleven, haalde ook n° 85 in de Hot 100.

Het zou zowat de laatste single worden van Ike & Tina Turner als “groep”. Na dit kwam nog een niet erg succesvol gospel album “The Gospel According to Ike & Tina Turner” en een gastrol voor Tina Turner in Tommy, waaruit de single “Baby Get it On” werd getrokken, dat was helemaal hun laatste single samen.
In 1976 bereikte het drugsgebruik en geweld van Ike Turner een triest hoogtepunt, en op weg naar onderhandelingen over een nieuwe televisie-serie en platencontract van vijf jaar geraakte het koppel slaags en vluchtte Tina weg uit de relatie. Later zou ze in 1981 aan het licht brengen dat Ike haar jarenlang mishandeld had, pas daarna kon ze gezien worden als niet alleen maar “de helft van Ike & Tina” en geraakte ze op weg naar haar supersterrendom in de tweede helft van de jaren tachtig.

De song werd geschreven door Tina Turner, en sommigen zagen – hindsight 20/20 – er een waarschuwing in van Tina aan het adres van Ike

Let me tell you she’s got long black hair
It hangs way down her back
Long black pretty legs
She walks just like a cat
Hypnotic eyes and stacked up love sacks
She wants your love and then your life after that
So don’t do it
Don’t give your love to Sexy Ida
Oh no, beware Sexy Ida
She looks so sweet and kind
But looks are deceiving
‘Cause her love is strychnine
Don’t give your love, don’t give your love to Ida
Don’t you give your love to Sexy Ida
‘Cause she’s the sister of a black widow spider