De benjamin van de Bee Gees broers.

Andy Gibb werd geboren in 1958 als nakomertje in de familie Gibb. 6 maanden nadien emigreerde de familie uit Manchester naar Australië. Toen de Bee Gees in 1967 succes begonnen te krijgen kwam de familie, met Andy, terug naar Engeland.

Die verliet al vroeg school, omdat hij ook in de muziek wilde. Dat lukte pas toen hij in 1975 begon samen te werken met broer Barry Gibb (midden). Hij kreeg een contract bij de platenfirma van de Bee Gees (RSO) en hun manager (Robert Stigwood, links).

In de US brak de blonde 20-jarige Gibb in 1976 onmiddellijk door met 2 n°1’s en werd hij een instant tieneridool.

Op z’n tweede LP, in 1978, werkte hij zelfs samen met alle broers: onder Shadow Dancing staan dan ook alle 4 de Gibb-namen. Het werd achteraf bekeken zijn grootste hit en werd de bestverkopende single van 1978 in de US, zelfs voor “Night Fever” van de Bee Gees.

Parkeerde maar liefst 7 weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 en was zo de song die Gerry Rafferty’s “Baker Street”, niet zonder controverse, van de verdiende nummer 1 plaats afhield.

Nadien volgde nog een turbulent leven, met een knoert van een drugverslaving, een kort huwelijk met Victoria Principal (Pamela Ewing uit Dallas), een paar mislukte comebacks en een vroegtijdige dood op 30-jarige leeftijd, door hartfalen.

Barry Gibb is nu dus de laatste van de muzikale Gibbs, nadat Andy (1988), Maurice (2003) en Robin (2012) al stierven. Hier kijkt hij terug op de successen en het verlies van zijn 3 broers.

Minder disco dan de Bee Gees. En gelukkig ook minder falsetto zang ook. Maar toch onmiskenbaar van de hand van het gebroerte. 3/5.