The Art of Noise was opgevat als een identiteitsloze groep die gebruik wilde maken van de Fairlight CMI sampler, waarop je geluiden en kon samplen en dan afspelen via een keyboard. Trevor Horn, producer voor bvb ABC’s “The Lexicon of Love” zag mogelijkheden om dit niet enkel ondersteunend te gebruiken, maar als bepalend onderdeel van ganse songs (we hebben hier al Jean-Michel Jarre gehad die dezelfde weg op aan het wandelen was).

Met zijn productie team (programmeur J.J.Jeczalic, zijn geluidsengineer Gary Langan en zijn arrangeur Anne Dudley richtte hij zo een groep op in 1983, NME-journalist Paul Morley bedacht de naam, naar het essay “The Art of Noises ” van de futurist Luigi Russolo. Hun debuut-EP “Into the Battle With the Art of Noise” leverde al Beat Box en het eeuwig mooie “Moments in Love”.

In 1985 kwam het echter tot een breuk tussen Dudley/Jeczalik/Langan met Trevor Horn en zijn ZTT label. De ene helft beschuldigde de andere ervan onveer 1,73% aan het project bijgedragen te hebben, de andere vond later dat Art of Noise verderging als “a novely act who had hits with Tom Jones”.
In elk geval ging het Art of Noise zonder Trevor Horn wel voor de wind, want van hun LP “In Visible Silence” werden Peter Gunn (met comedian Rik Mayall in de clip), Legs en Paranoima (met het computerhoofd Max Headroom) commercieel zeer succesvol. Later zou hun samenwerking met charmezanger Tom Jones op Prince’s “Kiss” nog de grootste hit worden en zou Lol Creme (van 10CC en Godley & Creme) nog een hele tijd lid van de groep worden.

Peter Gunn was een televisiesoundtrack van filmcomponist Henry Mancini voor de tv-serie over privé detective Peter Gunn. HIj kreeg er in 1959 al twee Grammys voor en stond ermee op 8 in de Billbard Hot 100.

In Engeland was het een versie van de instrumental door de Amerikaanse “twang”-gitarist Duane Eddy die in 1959 het best scoorde, 6 in de UK charts

Het was met deze Peter Gunn dat Art of Noise aan de slag ging. Hun versie in 1986 klom op zijn hoogst tot 8 in de UK, 50 in de USA. Stond bij ons blijkbaar nooit in de hitparade.