Veel gedoe om Betty, Boe.

Betty Boo was de artiestennaam van de Engelse Alison Moira Clarkson (*1970). Ze liep al een tijd rond met de bijnaam “Betty Boop” naar het tekenfilmfiguurtje en veranderde die dan licht om niet tegen copyrightclaims te lopen.

Ze begon terwijl ze nog op schoolleeftijd was in een aantal hiphopgroepjes. Met “She Rockers” kreeg ze een contract en hun eerste single “Give It A Rest” werd geproduceerd door Professor Griff van Public Enemy (ze overtuigden hem met een geïmproviseerde rap in hun lokale McDonalds), ze mochten ook een paar voorprogramma’s van Public Enemy spelen in de US.

In 1989 haalde ze de hitparades door een gastbijdrage aan de engelse hip-house groep Beatmasters: “Hey DJ – I Can’t Dance (To That Music You’re Playing)” werd een 7de plaats in de UK-hitparade.

Zo was ze gelanceerd, en kon ze aan een solo-carrière beginnen. “She had an unusual, striking Emma Peel-like look, dressed in mildly revealing outfits and proved to be an influential pop music figure whose sassy, powerful music and image launched a thousand wannabe’s“.

“Doin’ the Do” was haar eerste solo-single, en meteen goed voor een 7de plaats in de UK. Ook bij ons goed voor een 8ste plaats.

De tweede single “Where Are You Baby?” werd nog een iets grotere hit in de UK, maar noteerde al niet meer bij ons. Bovendien werd ze in 1991 betrapt op lip-synchen tijdens een concert in Australië. Alle pogingen tot opvolg-singles liepen op een sisser uit.

In 2006 probeerde ze het nog eens als deel van het duo “WigWam” (met Alex James, bassist van Blur), maar dat was ook al geen lang leven beschoren. 1 single “WigWam” werd uitgegeven, de opgenomen LP werd zelfs nooit uitgebracht.

Ze was naar eigen zeggen ook de inspiratie voor The Spice Girls : “Chris Herbert told me that when they were auditioning for the Spice Girls, they were looking for five Betty Boos – larger-than-life cartoon characters. He asked me to get involved in this other band he was putting together, Girl Thing, because he wanted this signature Betty Boo sound, a bit of hip-hop.”
Een nummer dat ze schreef voor dit Girl Thing, “Pure and Simple” werd later een grote hit toen het werd opgenomen door Popstars-winnaar Hear’Say in 2001: