Behoudsgezind liedje van Billy “Bill” Moeller en David “Buster” Meikle, alletwee muzikanten met een voorgeschiedenis en niet veel op hun conto nadien.

Langs de ene kant had je dus Buster (°1942 in Hertfordshire, UK), en die had in 1961 een groep “Buster Meikle & The Day Breakers”, een groep waarin ook Russ Ballard zat – de man die later Argent zou oprichten en de “smash hit” Hold Your Head Up zou hebben in 1972.
Een paar jaar later lag hij aan het begin van “Unit 4” (later Unit 4 + 2 toen er nog wat leden bijkwamen, waaronder weeral die Russ Ballard van daarnet trouwens). Aan Unit Four Plus Two hebben we het lieflijke “Concrete and Clay” te danken, een song die het tot 1 in de UK schopte in 1965

Ook in deze Unit 4+2 zat zanger Thomas John George ‘Tommy’ Moeller. En die had een broer Billy Moeller. Onze Bill.
Deze was een paar jaar eerder het televisiegezicht geweest van de novelty hit “I Was Kaiser Bill’s Batman” (vrij vertaald ik was Keizer Wilhem’s hulpje). Deze gefloten hit, geschreven door Roger Cook en Roger Greeneway en goed voor een 5de plaats in de UK, wordt nu toegeschreven aan trompettist/fluiter John O’Neill, maar die kreeg er geen credits voor. Tommy Moeller deed de act op Top of the Pops, maar daar ook al niet onder eigen naam maar als acteur “Coby Wells”.

Het orkestrale gedeelte werd bedacht door Johnny Arthey, engelse dirigent die dit bijvoorbeeld ook deed voor “Eloise” van Barry Ryan, “You Can Get it If You Really Want” van Desmond Dekker of “Johnny Reggae” van The Piglets.

Bill & Buster hebben wel een tiental singles tussen 1970 en 1974 op hun actief, maar “Hold On To What You’ve Got” is de enige die “wat deed”. In hun eigen UK helemaal niet, maar wel op het vasteland: 25ste plaats in Nederland en 1ste plaats in Frankrijk.
Mogelijk was de inhoud van het nummer daarvoor wat te “conservatief”: “Het lied gaat over de idealistische jaren zestig. Men wilde (in de ogen van de artiesten) te veel vernieuwen; zij promootten “Behoud het goede en verbeter waar nodig”.”

Niet te verwarren overigens met de soulsong “Hold On To What You’ve Got” van Joe Tex, een n°5 in de US in 1965, want dat was een geheel andere song:

Wel te verwarren met het breekbare “La Rose Que J’aimais” of “L’Amore Mio Per Te”, want dat waren een franse en italiaanse cover van “Hold On To What You’ve Got” door Dalida in 1971: