Billy Swan: If you’ve got a problem, I don’t care what it is… You need a hand? I can assure you this: “I Can Help” (1974)
Jay-Z: Dude…

Billy Swan werd geboren als William Lance Swan in 1942 en brak pas door in 1974. Daartussen had hij wel al een heel parcours achter de rug. Eerst als songschrijver. Zijn song “Lover Please” uit 1961 werd een grote hit voor Clyde McPhatter.

Toen de hits nadien wat uitbleven schakelde hij over op het produceren van Tony Joe White. Zo zat hij ten tijde van “Polk Salad Annie” (1969) aan de knoppen. Speelde ook een tijdlang bas in de band van Kris Kristofferson.

Maar in 1972 kreeg hij van Monument de kans om zelf op te nemen. Met het RMI-orgeltje dat hij gekregen had als huwelijkscadeau van Kris Kristofferson en Rita Coolidge schreef hij “I Can Help”. Gooide het van zijn 1ste LP in 1972, maar viste het op voor zijn tweede.

Het werd een grote crossover hit in de US (werd 1 in de Bilboard top en de country charts) en ver daarbuiten (ook bij ons een nr1 bvb). Nadien zou Billy Swan nog maar eenmaal een (halve) hit hebben met “Everything’s the same (ain’t nothing changed)”.

Quiz Time:

Redelijk logisch dat Roger dit met (zelfgemaakte) vlag en (dito) wimpel haalde, maar het juiste antwoord was: Elvis. Die nam het op in 1975, werd (postuum) ook een single.

Er zijn trouwens nog een pak meer Swan-Elvis links dan dat: https://elvis.com.au/presley/interview-billy-swan.shtml