James Bond was so vain, he probably thought this song was about him (it was).

Vaste componist Dave Barry kon niet meewerken aan de soundtrack van de Bond-film “The Spy Who Loved Me” door een probleem met de Engelse belastingdienst. Daarom werd gevraagd aan Marvin Hamlisch om de soundtrack te schrijven.
Die was begonnen als liedjesschrijver voor Liza Minelli en Lesley Gore, maar was bekend geworden via filmmuziek voor The Sting (ragtime) en “The Entertainer” daaruit.

Carole Bayer-Sager, de tekstschrijfster van het lied en toenmalige vriendin van Hamlish (en later vrouw van Burt Bacharach), over het schrijven hier : “The Bond title didn’t sound great for a song. I said, “Oh wow, James Bond, yeah. If I was going to write a Bond theme, I think I’d call it, ‘Nobody Does It Better.’ ” The title just popped into my head. “I like that,” Marvin said, turning back to the keyboard. Within 10 minutes, he had a chorus melody written.
En over de lyrics: “I didn’t set out to make a statement. It was just me, as a woman, thinking about Bond. He was such a cool, sexy hero. I also wanted his sensuality and the captivating power of his sexuality to be mystifying, leaving the woman baffled about how she wound up in love.

De song werd door Hamlisch eerst voorgesteld aan Dusty Springfield, maar die ging er niet op in omdat ze op dat moment worstelde met verslavings-issues. Daarna trok hij naar zangeres Carly Simon, Amerikaanse zangeres uit 1945 die eerder in de seventies hits had met “You’re so Vain” en Mockingbird ( een duet met haar toenmalige man James Taylor). Carly zag Hamlisch eerst verkeerd aan voor de boekhouder die die dag haar belastingformulier kwam invullen, maar toen ze het doorhad was ze meteen voor de song gewonnen.

De piano op de opname met Carly Simon werd niet gespeeld door Marvin Hamlisch zelf, zoals eerst de bedoeling was, maar door pianist Michael Omartian (eerder ook de accordeonist op Billy Joel’s “Piano Man”, later onder andere nog met veel succes op “Sailing” van Christopher Cross of als pianist op “We are the World” van USA for Africa). Het arrangement met orkest in de Abbey Road Studios werd bedacht door Richard Hewson (eerder deed die dat ook voor The Beatles op “The Long and Winding Road”)

“Nobody Does It Better” deed het erg goed in de hitparades: een tweede plaats in de U.S Billboard Hot 100, een 7de plaats in Engeland, 1 in Canada etc etc.
Een oscarnominatie voor beste filmsong werd wel niet verzilverd, verloor van “You Light Up My Life” van Kasey Cisyk voor de gelijknamige film.

Werd zo wel een van de meest succesvolle Bond-songs, op gelijke voet qua hitparadenotering met “Live and Let Die” van Paul McCartney & Wings, maar wel achter Duran Duran’s “A View To A Kill” in 1985 of de meer recente Bond-songs van Adèle (Skyfall), Sam Smith (Spectre) of Billie Eilish (No Time To Die).

Ook voor Carly Simon zowat de best verkopende single uit haar – nochthans zeer gevulde – carrière en de titel voor haar “Best of” in 1999.

Er zijn natuurlijk door de jaren heen flink wat covers van “Nobody Does It Better” gemaakt, bvb door Julie Andrews, Kim WIlde, of Captain & Tennille.
Verrassender is dat Radiohead deze song heel regelmatig live speelde. In Los Angeles in 1995 kondigde Thom Yorke het aan als “The sexiest song that was ever written.”