Clubland, ik stel me er een pretpark bij voor waar ze op elke attractie kaas en hesp doen en vriendelijk informeren of er ook tomaten op mogen. Elvis Costello iets anders.

Uit de LP “Trust”, destijds niet als Elvis’ beste onthaald, maar ondertussen als “it fell a bit between the cracks” en wat ondergewaardeerd te boek staat. Wel een gevarieerde plaat, met veel songs die het geluid van tijdsgenoten incorporeerden (Pretenders, Squeeze, XTC, Clash…).

Clubland, de opener, leende dan weer het springerige gitaartje van The Police, vertelde Elvis later. Omdat producer Nick Lowe even ziek was nam de groep het ondertussen alleen op, iets waar hij later spijt van had: er zat meer in de song, zegt hij.

Anders dan de 9 singles ervoor werd Clubland, met een tekst vol witty observaties over het nachtleven en de club scene, ook geen grote hit in de UK (60). Het werd bij ons niet als single uitgebracht.

Hier Elvis Costello & zijn Attractions op Werchter in 1981 (na Toots & The Maytals & The Undertones & De Kreuners, voor The Cure, Robert Palmer & Dire Straits), waar ze de set openden met Clubland:

Afijn, tevreden erover of niet, hit of niet, “Clubland” is en blijft een toffe song. Als ik een top 10 van mijn favoriete Elvis Costello songs zou moeten samenstellen, hij stond er zeker in. Net als ongeveer al zijn andere songs 😉