Bob Dylan op een wasbordje en “en franglais”.

Fairport Convention, dat was een Engelse folkrock-groep met flink wat hippiegeur, gesticht in 1967. Het was de groep van Richard Thompson (zeer boeiende gitarist, u kent hem vast van het venijnige “I Feel So Good” uit 1991), Judy Dyble (later aan de basis van King Crimson) en Iain Matthews (later Matthews Southern Comfort), Ashley Stephen Hutchings (later ook aan de basis van Steeleye Span) en Simon Nicol (de enige van de stichtende leden die nog steeds bij de groep is). Later werd Judy Dyble vervangen door Sandy Denny (eerder bij Strawbs, en later nog succesvol solo, en in 1978 al gestorven aan alcoholmisbruik),

De groep vond zijn naam in de medische praktijk van Ashley Hutchings vader waar ze samenkwamen, “Fairport” genaamd. Voor de quizzers: die was gelegen in dezelfde straat (Fortis Green in Muswell Hill) waar Ray en Dave Davies van The Kinks opgroeiden.
Initieel een “jug band”, of “wasbord-groep”, een stroming in de folkrock waar muziek wordt gemaakt op alledaagse voorwerpen als badkuipen, kruiken, wasbordjes, lepels, kammen en ander tuig. Ze maakten een repertoire van song van vooral Bob Dylan en Joni Mitchell, en eigen songs in hetzelfde genre, en stonden op het eerste Isle of Wight festival. Vaak gezien als het engelse antwoord op Jefferson Airplane.

Ondanks dat de groep zeer invloedrijk is gebleken – al was het maar omwille van het opduiken in bio’s van zoveel na Fairport Convention nog bekender geworden artiesten, – is “Si Tu Dois Partir” de enige keer dat ze in de hitparade in de UK opgedoken zijn. Het was een franse vertaling van de Bob Dylan song “If You Gotta Go, Go Now”.

Dit was een song die Bob Dylan schreef in 1964, bij de opnames van “Bring It All Back Home”. Hij zette het toen wel niet op plaat. In 1967 wel een single, enkel in Nederland (producer Tom Wilson puzzelde een paar takes samen en zette er ook een paar overdubs van achtergrondzang bij), daar moet ge dus flink kapitaalkrachtig voor zijn om die in uw collectie te hebben.

Het werd wel een hit, toen Manfred Mann er een versie van maakte in 1965. Nummer 2 in de UK:

Fairport Convention nam het op voor hun derde plaat “Unhalfbricking”, die samen met “Liege & Lief” gezien wordt als hun beste. “The distinctive sound of the album came from the use of electric instruments and Mattacks’ disciplined drumming with Swarbrick’s fiddle accompaniment in a surprising and powerful combination of rock with the traditional.” Op de plaat staan maar liefst drie Dylan-songs, omdat de groep had mogen luisteren naar “The Basement Tapes sessions” van Dylan’s engelse muziekuitgeverij, “We loved it all. We would have covered all the songs if we could.” “The French lyrics were created during the interval of a performance at the Middle Earth Club. According to guitarist Simon Nicol: “I think the boredom factor was one of the reasons we came up with this wacky idea. Three or four punters joined us in the dressing room; they were either French visitors or students of French working in London, and happened to be there that night.#

B-kant was de opener van de plaat, de Richard Thompson compositie “Genesis Hall”. Van Songfacts : “Genesis Hall” was an abandoned hotel in London’s Drury Lane, originally the Bell Hotel. It had been occupied by hippie squatters. The London police had evicted the squatters, and eventually caused the building to be razed. Thompson’s father was a member of the London police force at the time, and the lyrics refer to the incident.” Ook zeer de moeite:

De groep kreeg met heel wat afsplitsingen en ook een grote dosis pech te maken (ongeval op de M1 in 1970, waarbij drummer Martin Lamble en de vriendin van Richard Thompson omkwamen)

Ook verkrijgbaar als Peel sessie (de groep zou het meeste Peel sessie op zijn naam hebben). Peel was een van de eerste DJ’s die fan was. Van zijn wiki: “Peel saw them at McIlroy’s Ballroom in Swindon in 1969, stating that “they played better, I think, than I’ve ever heard any English group play anywhere at any time” (16 February 1969) and would still remember this performance many years later.