In een klein stationnetje met Vanda & Young

Harry Vanda & George Young waren eind jaren ’60 deel van The Easybeats, zowat de grootste groep die uit Australië kwam in dat decennium. Hun grootste hit “Friday on My MInd” werd bvb door Vanda & Young gepend.

In de jaren 70 gingen die twee verder als producers (George Young was broer van Malcolm en Angus Young van AC/DC, waar ze een 5-tal LP’s van produce’ten) en songwriters. Ook “Love is In The Air” van John Paul Young was in 1977 een hit van hun hand.

Ergens rond 1975 vatten ze het idee op een aantal popsongs die ze liggen hadden in een studioproject op te nemen. Inspiratie: Kraftwerk, Bowie en oude films. Van hun eerste LP werd “Hey St. Peter” en al bekend.

(Talking about Kraftwerk: valt me nu wel op dat intro van “Waiting for A Train” toch wel heel erg lijkt op “Tour de France” van Kraftwerk. Eens gecheckt: Waiting for a train is van augustus 1982, Tour de France is van de zomer van 1983. Zou het?)

De twee hadden geen ambitie om zelf popsterren te worden en smeten zich ook met graagte op het MTV-tijdperk met grappige video’s. Hier bijvoorbeeld van hun 2de LP de erg grappige Rocky-geïnspireerde “Welcome To The Universe”:

Van hun derde LP was “Waiting for a Train” (ook al een grapje, tot de titel toe een soort play op hun eerdere song “Walking In The Rain”) pas de derde single-keuze. Maar het werd uitendelijk wel hun grooste hit (n°7 in de UK, op n°15 bij ons)

Inhoudelijk zou de song gaan over druggebruik, en dat komt dan weer omdat ze bij deze derde LP Stevie Wright (de zanger van de Easybeats, zie eerder) bij het project Flash & The Pan hadden willen betrekken, maar dat mislukte grotendeels omwille van die zijn verslaving.