Een roofer verzeild op het dak van Adrian Sherwood.

Gary Clail (die roofer) werd in de jaren ’80 een warm-up act en losvaste medewerker van On-U Records. Dat was het label van Adrian Sherwood (Dub Syndicate, Tackhead). Z’n label ontwikkelde een heel eigen stijl van dub, later de hoogte in geprezen door Portishead & Massive Attack.

In de jaren 80 kwam Gary Clail al een paar keer op het voorplan in releases met Tackhead (dat was Adrian Sherwood, met Keith Leblanc, Doug Wimbish & Skip McDonald, de house-band van Sugarhill Records en op Grandmaster Flash (The Message) & Melle Mel (White Lines))

Ik kende zo bvb Hard Left (industrial funk, ook Mark Stewart & The Maffia kwam uit deze stal en gingen nog veel extremer deze richting op).

In 1991 had Gary Clail zijn “jour de gloire” (aka een top 10 hit in de UK) met het dub-meets-dancefloor en nog steeds lekkere “Human Nature”.

“Escape” was de single die daarna kwam. Een veel rustiger dubtempo, en goed voor plaats 44 in de UK. Kreeg ook een Paul Oakenfold remix, en die werd op zijn beurt nog eens gemixt door Adrian Sherwood:

Adrian Sherwood, altijd een mythische figuur gevonden, tot hij eens het voorprogramma deed van Massive Attack op het Sint-Pietersplein in Gent. De verdeling “aandacht voor Adrian Sherwood” / “aandacht voor de enorme wachtrijen aan de bierstandjes” was letterlijk 99/1. Niemand leek zich zelfs te interesseren voor wie er daar op het podium stond. Escape.