Beheerste Herman Brood en zijn wilde romance met een song van Sweet D’Buster.

Herman Brood (*1946), Nederlands antwoord op sex, drug en rock’n’roll, had er daarvoor al een hele voorgeschiedenis op zitten. Begon in 1964 bij een beatgroepje The Moans, vanaf 1967 als pianist bij de Nederlandse bluesrock groep Cuby & The Blizzards.

Daar werd hij een paar keer uit de groep gezet wegens aanhoudend drugsgebruik, in 1969 definitief. Pas in in 1975 nam hij de muziek weer op, nam een LP op met Jan Akkerman (van Focus) als “The Flash & Dance Band” en was hij 1 LP lang lid van Vitesse.

In 1976 onstond Wild Romance, met daarbij de Belgische gitarist Dany Lademacher (later bij ons ook gekend van zijn aanwezigheid in Bart Peeters & The Radios), Fred van Kampen (Freddie Cavalli) op bas, Cees Meerman op drums en The Bombita’s als achtergrondkoortje. “Street” in 1977 werd goed ontvangen maar “Schpritz” in 1978 was de doorbraak, met de hit “Saturday Night”.

“Still Believe” is daarvan de opvolgsingle.

Het nummer is niet van Brood of Wild Romance leden, wel van band “Sweet D’Buster” (band met onder andere Robert-Jan Stips aan boord, later bij The Nits). Paul Smeenk en Bertus Borgers (ook vaak op sax bij Herman Brood) schreven het. De originele versie is dus die van Sweet D’Buster op hun 2de LP “Friction” in 1978:

Bertus Borgers: ,,Het stond op ons eerder in 1978 verschenen album Friction . Ruwe mixen daarvan waren in handen gekomen van Brood, die ik goed kende. Midden in de nacht kwam ik hem tegen en zei hij: ‘Dat Still Believe vind ik wel wat. Ik wil er zelf iets mee doen, maar dan gaat wel dat middenstuk eruit en ga ik ook wat sleutelen aan de tekst, want dit is mijn romantiek niet helemaal.’ Ik zei: ‘Doe wat je wil.’ Onze vriendschap was gebaseerd op wederzijds respect, ik had er alle vertrouwen in.’’ #

Herman Brood had er een bescheiden hit mee: het nummer raakte tot de 30ste plaats in de Nederlandse Top 40.

Het kwam in de single-versie niet op LP, wel in een andere versie, met veel ruimte voor schrijver Bertus Borgers op sax op de volgende “live in de studio” LP “Cha Cha”‘. ,,Ik speelde vaker mee met Brood. Cha Cha was een live in de studio opgenomen album. Er was geen setlist, maar vlak voor we begonnen zei Brood: ‘We doen ook Still Believe , speel jij maar een intro en geef me in het refrein een tweede stem. ‘Featuring… Bertus Borgers!’, die introductie deed meer voor mijn bekendheid dan alles wat ik daarvoor met Sweet d’Buster en andere bands had gedaan.’’