Gerokken afscheid van een groep op het podium.

“Stay” was de afsluiter van de plaat “Running On Empty”, de vijfde van de Californische singer-songwriter-rocker Jackson Browne.
Een soort conceptplaat over het leven “with the band on the road”, opgenomen op al het soort locaties waar een groep tijdens een tour verblijft (op het podium, in de backstage, op de tourbus of in hotelkamers…).

Samen met het melancholische “The Load-out” (de groep die node afscheid neemt van het podium, de roadies beginnen al met het afbreken) vormt het een tweeluik (de groep die nog heel even haar gloriemoment probeert te rekken, vooraleer het hele spelletje van reizen, repeteren, soundchecken en een gloriemoment op het podium weer van vooraf aan begint). En werd dan ook meestal samen (goed voor 9 mooie minuten) gedraaid.

Het stukje “Stay” was een cover, origineel van de doowop-groep Maurice Williams and the Zodiacs, voor het eerst opgenomen in 1960, een nummer 1 in de U.S. (tot op heden nog altijd de kortste single die dat ooit voor mekaar kreeg: duurt 1 min 36 seconden):

Ook Franki Valli & The Four Seasons hadden er in 1963 een hit (n°16 in de US) mee:

Jackson Browne paste de tekst wel wat aan, veranderde het van een afscheidssong tussen geliefden naar een band die het afscheid van het podium probeert te rekken:

People stay just a little bit longer
We want to play, just a little bit longer
Now the promoter don’t mind
And the union don’t mind
If we take a little time
And we leave it all behind and sing
One more song
Oh won’t you stay
Just a little bit longer
Please please please, say you will
Say you will

Op zijn versie is er ook een sterrenrol weggelegd voor twee falsetten: de eerste keer is dat Rosemary Butler (lid van “all female hard-rock band Birtha en achtergrondzangeres bij onder andere Linda Ronstadt, James Taylor, Warren Zevon, Bonnie Raitt, Boz Scaggs…). De tweede keer is die rol voor gitarist David Lindley (lid van het psychedelische Kaleidoscope, later ook begeleider van massa’s anderen, en solo onder eigen naam met El Rayo-X)

“Stay” was goed voor een 20ste plaats in de U.S. Hot 100, in de UK geraakte het tot op plaats 12. In ons land niet in de hitparade. In de allereerste Tijdloze van Studio Brussel stond het nummer op 58, maar is daarna nooit meer opgedoken.

“The Load-out” stond wel niet mee op de single-uitgave hier in Europa, die eer was voorbehouden aan “Rosie”, het derde nummer van de LP “Running On Empty”. Daarin wordt een roadie smoorverliefd op een mooie groupie, maar de drummer loopt ermee weg.