Limburg allein, op de arbeidsmarkt.

De Janse Bagge Bend begon als een karnavalsband (“zatte harmenie” Aspro Broesj) in het Nederlands-Limburgse Susteren. Alaaf. Toen in 1982 het KRO radioprogramma Noen-Sjow in het plaatselijke jeugdhuis Tsjé neerstreek, kwamen ze er een cover spelen van The Spencer Davis Group “Gimme Some Lovin’ (song geschreven door toetsenist Steve Winwood).

Met Limburgse tekst werd dat “Sollicitere”. Hebsten al geschreeve? Viefenzeventig breeve. Hebsten al geschreeve? Dan schrief mar opnuj (Heb je al geschreven? 75 brieven! Dan schrijf maar opnieuw). Het lijflied van de plaatselijke VDAB ongetwijfeld.

Diskjockey Hubert van Hoof adviseerde de Janse Bagge Bendeleden om het nummer op plaat te zetten. Wat ze ook deden (met op de B-kant een bewerking van de skaversie van Guns of Navarone van the Skattalites als “’t Knon oppe Mert”, het kanon op de markt, dat staat er nog steeds). “Sollicitere” werd opgepikt door DJ Frits Spits en vond zo een weg naar heel Nederland.

Bij ons ook een hit(je), het noteerde 8 weken in de ultratop met 18 als hoogste positie. In Nederland geraakte het tot op plaats 8, tot op heden de hoogste “Limburgstalige” hit daar ooit.

Een plaats op het plaatselijke Pinkpop-festival was dan ook binnen bereik. Uit de bioIn 1983 werd met enige dwang aan Pinkpopbaas Jan Smeets te verstaan gegeven dat hij dat jaar niet om Janse Bagge heen zou kunnen, omdat er dat jaar meer dan 40000 singles verkocht waren van de bend. De “enige dwang” bestond hieruit, dat JBB een grote bulldozer gehuurd had en daarmee voor de deur van bureau Pinkpop stond. De pers was van te voren door JBB ingelicht en op het dreigement: “Jan, doe mos ôs loate sjpele anges duuje w’r dich diene ganse gevel hie direk oet de koeaai weg!” heeft Jan Smeets eieren voor zijn geld gekozen.” Ze traden er dat jaar op voor Nena, Doe Maar, Simple Minds, Men at Work, Fun Boy Three, Gary Moore en onze eigenste trots T.C.Matic.

Spesjaal is ook nog dat Janse Bagge Bend anno nu nog steeds bestaat (40 jaar in 2019), met de +70-jarige zanger Henk Steijvers als enige constante.
Op het repertoire nog altijd bijna allemaal covers, van “Gloria” van Them (Proemevlaai), No More Heroes van The Stranglers (Nuuj Helde) en veel materiaal van The Pogues (Fiesta werd “Fiëste wie de Biëste”, A Rainy Night in Soho werd “Prakkezere”) …