Een-tweetje met Leonard Cohen dat naast Manhattan ook Berlijn innam

Jennifer Warnes (°1947) was een verdienstelijke zangeres, die in de jaren zeventig geen grote potten brak. In de jaren tachtig wel helemaal doorbrak met een paar soundtracks. Het duet met Joe Cocker voor An Officer & A Gentleman een enorme hit in 1983.

Dat gaf haar de artistieke vrijheid om een lang gekoesterd project uit te werken: een volledige LP met songs van haar vriend (sinds 1971) Leonard Cohen. Ze had met de Canadese dichter/zanger vele jaren getourd en meegewerkt aan vele albums.

Leonard Cohen was zo enthousiast over dat project “Famous Blue Raincoat” dat hij er twee nieuwe songs voor afstond. “First We Take Manhattan” was daar een van. Hij nam het zelf later ook op voor zijn LP “I’m Your Man” in 1988.

Jennifer Warnes’ versie is minder dreigend, onder andere door de virtuoze gitaar die gespeeld wordt door Stevie Ray Vaughan, alhoewel de tekst luidens Leonard gaat over “terrorisme en extremisme, de aantrekkelijkheid van een levenshouding zonder alibi of compromis”

Latere versies zijn er nog van bvb Joe Cocker, R.E.M. of onze eigen Yasmine (nog een Cohen-fan, zij nam het op als “Eerst nemen we Manhattan”)