Cover van “Yellow River” en de op een na grootste hit (en hij had er nogal wat) van deze Franse Louis Neefs.

Die vergelijking Neefs/Dassin doe ik omdat de man ook de seventies domineerde, in 1980 stierf (Neefs in een auto-ongeval, Dassin aan zijn derde hartinfarct), en een carrière bouwde met vooral liedjes van anderen waar hij vaak de meest gekende versie van maakte.

Dassin maakte zijn cover van “Yellow River” (een grote hit in 1970 van de Engelse band Christie, ging bij hun over een soldaat die terugkeerde naar huis na de burgeroorlog) persoonlijk door het thema te veranderen naar emigratie.

Dassin werd geboren in Amerika waar z’n grootvader naartoe was geëmigreerd. En zijn vader (Jules Dassin, een regisseur) moest weg uit de USA voor “communistische sympathieën”, waarna ze naar Frankrijk gingen, de “Amerikaanse droom” van Dassin.

De tekst is van Pierre Delanoë, net als zowat elk frans chanson in de jaren 70 (van La Ballade des gens heureux tot Les Lacs de Connemara, van Nathalie tot Une Belle Histoire, van Oh Champs-Elysées tot L’été Indien – die 2 laatste ook van Joe Dassin

Het werd een van de “chansons clés” van Dassin’s carrière, werd ook steevast als laatste nummer van zijn in wit pak uitgedoste live-shows gebracht.

Quiz Time

Joe Dassin is voor ons natuurlijk zo Frans als een kikkerbil geserveerd door een slechtgezinde ober, maar in feite kwam hij uit een Joodse familie die uit Rusland naar de US geëmigreerd was. Odessa werd aan de immigratiedienst “Dessa” dan “Dassin” (op z’n Amerikaans).