One-Hit-Wonder met een knipoog naar Lucy in The Sky (With Diamonds) van The Beatles

Enorme hit in 1967, die zich tussen al het Beatles-geweld tot n*1 in de US wist te wurmen (ook bij ons op die positie) en 1 miljoen keer werd verkocht. Maar ook een voorbeeld hoe achter een “eendagsvlieg” een hele carrière in de schaduw kan zitten.

John Fred (Gourrier voluit, °1941) was immers al van zijn 15 bezig met het vormen van zijn band (dan “John Fred and the Playboys”). Eerste keer staken ze de neus aan het venster in 1956 met Fats Domino achtige rocker “Shirley”

De boomlange Fred was terzelfdertijd ook bezig aan een sportcarrière, speelde basketball bij Louisiana State University en kon daardoor niet echt voluit de band promoten. Hier hoe ze tegen 1960 klonken: “Down in New Orleans”

Zo bleven ze singles uitbrengen, zonder veel succes. Maar de Beatles-invloeden slopen wel binnen in hun muziek. Hier in 1965 met “Wrong To Me”

in 1967 ging het dan weer zo klinken: Up and Down, maar nog altijd niks qua doorbraak. Ze veranderden ook hun naam van “John Fred & The Playboys” naar John Fred & His Playboy Band, omdat ondertussen “Gary Lewis & The Playboys” bekend waren geworden.

En toen dan de grote doorbraak met Judy in Disguise kwam zou je denken dat ze vertrokken waren. Maar nee, ze hadden niet direct een gelijkwaardige opvolgsingle klaar. “Hey Hey Bunny” in 1968:

Zo werden ze al snel gezien als een novelty en zo kon ook een latere meer soulgerichte koerswijziging niks uithalen. John Fred zette zich dan terug aan de sportcarrière (als coach) en bleef een lokale muziekheld in Baton Rouge. Stierf in 2005.