John Theodore Kongos werd in Johannesburg, Zuid-Afrika geboren in 1945 en trok in 1966 naar Londen na een paar kleine succesjes in eigen land. Na wat pogingen met groepjes Floribunda Rose en Scrugg probeerde hij het solo met meer succes: de glamrocker “He’s Gonna Step On You Again” werd zijn eerste hit in mei 1971.

In de rest van de wereld was hij een eendagsvlieg met die single, maar in de UK werd de opvolger Tokoloshe Man – geproduceerd door Elton John producer Gus Dudgeon – een even grote hit (n*4 in de charts)

De Tokoloshe of Tikoloshe is een mythische figuur uit de Zulu/Khosa folklore. Een soort dwerg-zombie-geest die onzichtbaar kan worden door kiezenstenen in te slikken of water te drinken en dan dood en verderf zaait.

John Kongos kreeg een serieuze revival in de jaren 90, toen zijn “Who’s Gonna Step On You Again” een Manchester-versie kreeg van de Happy Mondays met Step On. Ook zijn “Tokoloshe Man” pakten de Happy Mondays aan:

John Kongos bleef nadien nog een hele tijd in Londen plakken (als geluidsman, jingleschrijver en schrijver van tv-themes), maar ging daarna terug naar Zuid-Afrika en dan naar Amerika (Phoenix, Arizona). Hij kreeg vier kinderen: Johnny, Jesse, Dylan en Daniel Lee. Die namen in 2012 respectievelijk de accordeon, drums, bas en gitaar ter hand, en vormden KONGOS, een redelijk succesvolle alternative rock band. Bekendste single tot nog toe: “Come With Me Now”.

Spelen ook nog de muziek van vaderlief (hun platenlabel heet trouwens Tokoloshe Records), hier Tokoloshe Man: