Grootste hit van Jon Bon Jovi.

’t Is te zeggen, niet de grootste hit van Jon Bon Jovi tout court, want hij had grotere hits met Bon Jovi. Maar dus zeker wel de grootste solohit van Jon Bon Jovi van Bon Jovi als Jon Bon Jovi solo.
En dan heette de man in feite nog John Francis Bongiovi Jr. (°2 maart 1962 in New Jersey). Met wat meer eerbied voor zijn famiglia had het dus ook John Bongiovi van Bongiovi kunnen zijn.

Bon Jovi, de groep niet de man, maar natuurlijk de man ook want die maakte er deel van uit, was goed bezig midden jaren 80. Ze waren gevormd in 1983, maar in ’85 hadden ze al voor de eerste keer een hit (Runaway) en een jaar later stonden ze vier keer op nummer 1 in de States (met “You Give Love A Bad Name” en “Livin’ on a Prayer” van de LP “Slippery When Wet”, en “Bad Medecine” en “I’ll Be There For You” van het album “New Jersey”). Na een tour van 232 shows in 1989 en 1990 zaten ze erdoor en namen afscheid van elkaar.

Jon Bon Jovi, de man niet de groep, kreeg op dat moment het verzoek van Emilio Estevez om “Wanted Dead or Alive”, nog een single van “Slippery When Wet” en goed voor plaats 7 in de Billboard 100 in 1987, te mogen gebruiken als theme song voor “Young Guns II”.

Jon Bon Jovi, niet de groep maar wel de zanger en samen met Richie Sambora schrijver van het nummer, vond de lyrics van die song niet echt geschikt voor het verhaal dat in Young Guns II zou verteld worden. Hij schreef snel een ander nummer dat hij beter vond passen bij het verhaal van Billy The Kid. Blaze of Glory dus en de filmmakers waren meteen overtuigd.

Acteur Kiefer Sutherland vertelt in Uncut de anecdote “When Jon (Bon Jovi) joined the team for Young Guns 2, we were all eating hamburgers in a diner and Jon was scribbling on this napkin for, say, six minutes. He declared he’d written ‘Blaze of Glory’, which of course then went through the roof in the States. He later gave Emilio Estevez the napkin. We were munching burgers while he wrote a No. 1 song… Made us feel stupid.

De song werd opgenomen met onder andere Jeff Beck (de opvolger van Eric Clapton bij the Yardbirds, Jeff Beck Group, door Rolling Stone “one of the most influential guitarists in rock” genoemd) op gitaar, Waddy Wachtel (de man die met Warren Zevon “Werewolves of London” schreef) op slide en Kenny Aronoff (vooral gekend van zijn werk met John Cougar Mellencamp) op drums. De song werd een nummer 1 in Australië en de USA, bij ons was een 21ste plaats het hoogste.

Jon Bon Jovi schreef nog een heel album “Blaze of Glory” bijeen, en nam het op met onder andere gastbijdragen van Elton John en Little Richard, maar enkel deze “Blaze of Glory” en “Billy Get Your Guns” zijn in de film te horen, tijdens de credits aan het eind.
Ook “Miracle” uit deze soundtrack werd nog een goed verkopende single.

Bon Jovi, de groep niet de man, kwam een jaar later trouwens terug bijeen, en had nog monsterhits met bvb “Keep the Faith” in 1992 en “Always” in 1994. Bestaat nog steeds.