“Soldiers of love, vuur liefde af. Geen kogels meer, alle wapens neer”. Had het lijflied van de UN-blauwhelmen kunnen zijn, was een Eurosonginzending van ons land.

Met deze song en zangeres vertegenwoordigde België zichzelf op het in eigen land georganiseerde Eurosongfestival in 1987 (na de overwinning van Sandra Kim het jaar voordien).
Op het songfestival – na een stevige verkoudheid de week voordien – zag dat er zo uit:

Ze eindigde ondanks het thuisvoordeel in het midden van het veld (11de op 22 deelnemende landen), ver achter Johnny Logan die het dat jaar won, met “Hold Me Now”.

Liliane Saint-Pierre had op dat moment al een bewogen carrière achter de rug: geboren in Diest in 1948, was ze al sinds 1964 actief als Vlaamse zangeres (met manager Milo De Coster, met wiens zoon ze een tijd getrouwd was), als Franse (Claude François pushte haar een tijdlang, al was het “een onmogelijke vent”), en als Duitse (“Leider Leider”). Eind jaren zeventig geraakt haar carrière in het slop, maar dankzij een deelnames aan de Eurosong-preselectie in 1981 (met “Brussel”) en een relatie met Marc Hoyois, de man van de dan net overleden Ann Christy, geraakte ze daar terug uit. In 1987 maakt ze haar grote rentrée als ze de preselectie van Eurosong wint, voor de neus van Bart Kaëll met Carrousel.

De song werd geschreven door Gyuri Spies – een man die bvb ook produceerde voor Dana Winner, Gunther Neefs en co, ook bij Won Ton Ton “I Lie And I Cheat” zat hij achter de knoppen, en ook mede-auteur van Liliane St-Pierre’s ontroerendste liedje “Sasha” – en Marc De Coen – ooit lid van The Jumpers en nadien boekingsmanager en producent van meestal Vlaamse artiesten (Mieke, Gary Hagger, Jo Vally, …). De tekst was wel van Liliane Keuninckx – haar echte naam – zelf.

De song werd uitgebracht in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) maar was toch alleen een hit in eigen land (4de plaats in de Ultratop)

De Strangers maakten er ook een versie van in 1987, in een videoclip (in Bellewaerde?) met Liliane erbij. “Eieren of Joeng? Ligt op mijn toeng: Is’t A of B, is’t Ja of Nee?”

En uittentreure bewezen hier ten huize, ook #Likeme heeft dit opgenomen in zijn repertoire: