Oh, he’s got a fine brown frame
I wonder what could be his name
He looks good to me, and all I can see
Is his fine brown frame

Zo lyrisch over een schoon bruin kadrement, vreemd toch.

Van oorsprong is “Fine Brown Frame” een jazz tune, geschreven door Guadalupe Cartiero en J. Mayo Williams. De oudste gekende versie is die van Buddy Johnson en zijn orkest in 1948: . Ook in dat jaar deze versie van Nellie Letcher:

Lou Rawls was een man die wat wisselde tussen soul- en jazz-zanger. Kende Sam Cooke in z’n jonge jeugd en brak ook door als de achtergrondzanger bij Sam Cooke op “Bring it on Home To Me”.

Maakte dan een carrière met gesmaakte jazzplaten (Stormy Monday) en (kleine) R&B-hits ( “Love is a Hurtin’ Thing” (1966), “Your Good Thing (Is about to end)” (1969à “You’ll Never Find Another Love Like MIne” (1976) ), “See you When I Git There” (1977) …) en de stem van Garfield in de cartoons.

Dianna Reeves (°1956) is dan weer een Amerikaanse jazz-zangeres uit Detroit. Uit de concertaankondiging voor haar concert in Antwerpen in november 2021: “Dianne Reeves is één van de toonaangevende, virtuoze en veelzijdige jazz-zangeressen van dit ogenblik. Reeves is ook de eerste zangeres die een contract tekende bij het legendarische Blue Note-label en ondertussen mocht zij al vier keer de Best Jazz Vocal Grammy in ontvangst nemen. In de jaren 1980 tourt ze als zangeres aan de zijde van Harry Belafonte. Later werkt ze o.a. samen met Wynton Marsalis, Arif Mardin (Norah Jones, Aretha Franklin), het Chicago Symphony Orchestra onder de leiding van Daniel Barenboim en met Sir Simon Rattle en het Berliner Symphoniker.

“Fine Brown Frame” kwam uit Lou Rawls album “At Last”. De man, geboren in 1933 overleed op 6 januari 2006 aan kanker in L.A.

Enkel in Nederland en België werd de versie van Lou Rawls en Dianne Reeves in 1989 een bescheiden hitje. Geraakte tot op 11 in de Nederlandse hitparade, en tot op plaats 19 in ons land.