Protest tegen Clause 28, een wet in 1988 die het Engelse lokale overheden verbood homoseksualiteit “te promoten”, alle Orbans nog aan toe.

Martin Stephenson begon met z’n Daintees als jonge tieners in de hoogdagen van de punk, maar pakte de tijd om de stap naar een plaat te nemen en zijn muziek te vermengen met allerlei invloeden. Hun debuutplaat “Boat To Bolivia” in 1986 werd goed ontvangen.

Dat leverde een wat ruimer budget voor de tweede LP “Gladsome, Humour & Blue” in 1988, met producer Paul Samwell-Smith (lid van de Yardbirds, later productie voor Cat Stevens, Jethro Tull, Beverley Craven, All About Eve)…

“Wholly Humble Heart” had hij geschreven voor een homo-vriend, Malcolm Hutchinson, als protest tegen de Tory-wet Clause 28, die het lokale overheden verbood om “homoseksualiteit te bevorderen” (aka normaal te beschouwen). Nog steeds actueel dus.

Stephenson kocht later z’n catalogus aan songs op, maar omdat de platenfirma dan toch nog ging lopen met de uitvoerdersrechten bracht hij zijn eerste vier LP’s later in een nieuw opgenomen versie uit. Gladsome Humour & Blue kreeg een nieuwe release in 2018.

Wholly Humble Heart klinkt in die nieuwe versie zo. Zeker geen verslechtering tov van het WangChung-achtige origineel.

Of als ge ’t liever akoestisch hebt, dat kan ook. De spraakwaterval brengt hier een grappige versie van <strike>”Sweet Home Alabama”</strike> zijn “Wholly Humble Heart”.