Traditional uit de slaventijd op jazz gezet.

In Nederland werd dit uitgebracht als “The Ramsey Lewis Trio”, maar dit was een vergissing. De twee jaren ervoor was jazz-pianist Ramsey Lewis wel aan de slag met een trio, en had hij ook een hit in Amerika met “The ‘In’ Crowd”

Maar in 1966 was hij alweer met een andere bezetting op pad en elders op de wereld werd dit gewoon uitgebracht onder “Ramsey Lewis”. In zijn bezetting op dat moment onder andere drummer Maurice White, die een paar jaar later Earth, Wind & Fire zou stichten.

De song “Wade in The Water” heeft een lange geschiedenis. De song werd door slaven op de chain gang gezongen, met als onderwerp de oud-testamentische vlucht van Mozes uit Egypte. Klonk dan ongeveer zo:

De song zou ook gebruikt zijn om vluchtende slaven te waarschuwen om door het water te vluchten en zo honden het spoor te laten verliezen in de “Underground Railroad”, een ondergrondse anti-slavernij beweging van Harriet Tubman in de 19de eeuw. The songs of the underground railroad.

Ondanks deze bewogen geschiedenis maakte Ramsey Lewis een versie waarop het fijn cocktails sippen is. Het werd in de U.S. een n*19 in de Billboard hot 100 en ging meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. Hij (°1935) is nog altijd actief als pianist.