Gevierd model werd even zwoele zangeres en songschrijfster, of omgekeerd.

Rosie Vela heeft in haar muzikale carrière maar 1 album uitgebracht (Zazu in 1986), met 3 singles waarvan deze Magic Smile de bekendste was. Dat album was even mooi als zijzelf, maar is toch haar enige. Dat behoeft wat uitleg:

Roseanne Vela werd in 1952 geboren en was van jongsaf gebeten door muziek. Aan de kunstschool leerde ze muzikant Jimmy Roberts kennen en trouwde er ook mee, maar hij stierf na 6 maand en muziek werd een pijnlijke herinnering. Ze legde zich toe op een (succesvolle) modellencarrière.

Met het modellengeld in New York bouwde ze wel een home-studio uit en bleef sleutelen aan liedjes. Pas tien jaar later vond ze de tijd en moed om naar platenfirma’s te stappen. A&M hapte en ze mocht met Gary Katz als producer in de studio.

Onbedoeld zorgde ze voor een reünie van Steely Dan, omdat Walter Becker op bezoek kwam bij zijn oude producer en ook Donald Fagen het zag zitten om mee te werken. Na hun split in ’80 was dit de 1e samenwerking van deze heren. “How a supermodel saved Steely Dan” vertelt het verhaal.

“Zazu” en “Magic Smile” deden het wel redelijk, en een vervolg werd ook opgenomen (“Sun across The Alter”, weer met die Steely Dan’s), maar dit werd verticaal geklasseerd door de platenfirma en haar solo-carrière was even plots over als ze begonnen was.

Rosie dook wel nog in de muziek op als backingzangeres in E.L.O. en vriendin van Jeff Lynne. Ze woonde naast het huis waar The Travelling Willbury’s (Jim Keltner, George Harrison, Jeff Lynne, Tom Petty, Bob Dylan en Roy Orbison) aan het werken waren, hij schreef er “Stranger on a Quiet Street” (later op de LP “Zoom” van Electric Light Orchestra) over hun ontmoeting.