Soulklassieker uit de Stax stal.

Sam (Moore °1935) en Dave (Prater, °1937) werden een duo in de vroege jaren 60. Vanaf 1965 met een platendeal bij Atlantic/Stax. In de U.S.A. hadden ze in ’66 al een paar R&B hits (Hold on I’m Comin’, When something is wrong with my baby… )

Maar internationaal en in de poplijsten was Soul Man de doorbraak. Hier op promotour in 1967 in Duitsland:

Aan hun opzwepende optredens verdienden ze de naam “double dynamite”. Naast het podium was de verstandhouding tussen Sam & Dave (oa door coke-verslaving Dave) minder.

Achter Sam & Dave stond de machine van Stax. Isaac Hayes & David Porter schreven, en de muzikanten waren die van Booker T & The MG’s. Hier (in 1974) met bvb Steve Cropper op gitaar (hij is ook auteur van de intro, naar verluidt met een zippo als slide)

Later volgden nog menige cover van “Soul Man”. Eind jaren ’70 was er zo The Blues Brothers (John Belushi and Dan Aykroyd) die een versie brachten in Saturday Night Life. Genoeg om het duo Sam&Dave zelf ook een tijdje terug bijeen te krijgen.

Na 1981 ging het duo uiteen (Dave overleed in 1988 na een autoongeval). Sam (Moore) kan je nog mooi oud zien worden in versies van Soul Man. In 1986 maakte grumpy Lou Reed voor de soundtrack van de komedie “Soul Man” een versie met hem.

Of hier met de Bruce Springsteen & the E-street Band op het podium in 2009 https://youtube.com/watch?v=zK42PMBcESo…
Of hier terug met The Blues Brothers voor het Capitool in 2017:
https://www.youtube.com/watch?v=3r0EvHgv-68