Over hoe Saxon in 1980 op het “Monsters of Rock” festival stond (volgens de mode-politie: in veel te nauwe broeken, volgens de geluidspolitie: veel te luid…)

Saxon wordt samen met Iron Maiden, Def Leppard, Venom, Raven en Motörhead bij de “New Wave of British Heave Metal” gerekend, een reeks van groepen die niet meteen hetzelfde klonken, maar toch samen erg luid en in hetzelfde tijdsgewricht opereerden.

Ze onstonden in 1976 toen zanger Peter “Biff” Byford en Paul Quinn (eerder samen bij het powertrio Coast) met Graham Oliver en Steve Dawson (eerder samen bij Son of a Bitch) en Pete Gill (eerder bij The Glitter Band, groep die eerst achter Gary Glitter stond maar dan ook een eigen leven ging leiden) een groep in Barnsley, Yorkshire vormden. Hun eerste naam was “SoB” of “Son of a Bitch” naar een deel van de leden, maar werd dan veranderd naar Saxon.

Ze debuteerden in 1980 met “Wheels of Steel”, en hadden direct succes met “747 (Stranger in the Night)” en de titeltrack.

In 1981 volgde al “Strong Arm of the Law”

Ondertussen hadden ze al meer dan 190 keer opgetreden en waren ze ook op het Europese vasteland veelgevraagd. Hoogtepunt daarbij was het eerste “Monsters of Rock” festival in Castle Donington. Op de affiche stonden ze daar onder andere met Rainbow, Judas Priest, Scorpions.
Hun set op dat “Monsters of Rock” festival werd ook opgenomen , en in 2000 ook op cd uitgebracht als “Donington, the Live Tracks”

“I still meet people,” vertelde Biff Byford, “that come up and tell me about their own little twist on the day: ‘Just as you started 747 (Strangers In The Night), a plane came over.’ Of course, we wrote a song about [the event]: And the Bands Played On.”

De song kwam op hun derde plaat “Denim & Leather”, en ongebruikelijk is de single-versie iets langer dan die van de plaat (de plaat stop bruusk bij 2:48, de single-versie heeft een fade-out die 5 (vijf!) seconden langer duurt).
Ze haalden er een 12de plaats mee in de Engelse hitparade.