Allereerste single van de Amerikaanse rockabilly groep Stray Cats.

Stray Cats werden in 1979 gevormd als trio met gitarist/zanger Brian Setzer, staande bassist Lee Rocker (Leon Druckeren drummer Slim Jim Phantom (die in ’t echt James McDonnell heette). Dat trio is tenandere ook anno nu nog de bezetting.
Ze bekwaamden zich in het leggen van een perfecte vetkuif en de muziek van Eddy Cochran, Carl Perkins, Gene Vincent en Bill Haley.

Kort na de start (in New York) kreeg de groep lucht van een nakende rockabilly-revival in Engeland en verhuisde naar daar. Hun mix van oude rock met een scheutje punk-attitude (in de video hierboven leek de vetkuif inderdaad eerder een halve mohawk) sloeg daar meteen aan.

“Runaway Boys” werd geproduceerd door Dave Edmunds, die we hier ook al eerder tegenkwamen (op Girls Talk), net als de helft van de andere tracks op hun debuut in LP-formaat “Stray Cats” in 1981.

Het werd meteen een hit voor de groep: 9 in de UK, 3 in Nederland, 3 bij ons, 1 in Finland … In de U.S.A. door die verhuis naar Engeland dus vreemd genoeg niet, daar kreeg het pas een release in 1982 op het tweede album “Built for Speed”.

“Runaway Boys” werd in de U.S.A. zelfs niet op single uitgebracht. “Rock This Town”, met al terug meer vetkuif dan mohawk, was in de U.S.A. hun debuut, en meteen goed voor de 9de plaats in de Billboard Hot 100.