Bob Geldof hield niet alleen niet van Mondays, hij had ook beef met de Ierse (bananen-)Republiek.

De song begint met een ska-reggae intro, maar switcht dan naar een conventioneler geluid. De LP-versie (het door Tony Visconti – Bowie & T-Rex fame – geproduceerde Mondo Bongo) is 2 minuten langer, en keert aan het eind terug naar sound van de intro.

Wikipedia “Een bananenrepubliek is een populaire benaming voor een politiek instabiel, corrupt land dat vaak rijk is aan grondstoffen en waar staatsgrepen en revoluties aan de orde van de dag zijn. Algemeen wordt tegenwoordig het begrip ‘bananenrepubliek’ ook gebruikt als kritiek tegen staten waarvan de politieke cultuur met corruptie en willekeur in verband gebracht wordt. Daarom wordt het begrip ook in politieke discussies en polemieken over industrielanden zoals Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië gebruikt, wanneer men zulke praktijken veronderstelt of aan de kaak stelt. Illustrerend hiervoor is de song “Banana Republic” van The Boomtown Rats uit 1980. In dit lied wordt hun thuisland, Ierland als bananenrepubliek gekenschetst.

De Bananenrepubliek in kwestie is Ierland, thuisland van Bob Geldof & de zijnen. Na hun debuut-LP en een geruchtmakend interview in de Late Late Night Show, waar Geldof de vloer met Iers nationalisme, de Kerk en zijn vader aanveegde, waren ze met pek en veren het land uitgejaagd.

In 1979 zouden ze na het succes van “Rat Trap” en “I Don’t Like Mondays” een triomfantelijke terugkeer maken. Maar daar werd door de Ierse autoriteiten last-minute een stokje voor gestoken en het optreden gecancelled. Over Bob Geldof en Ierland.

Banana Republic werd wel de laatste top 10 hit van de Boomtown Rats in Engeland, hun hoogstgenoteerde song na de twee nummer 1’s “Rat Trap” (in 1978) en I Don’t Like Mondays (in 1979).
Het best scoorde de song nog in Duitsland (3), waar – toeval bestaat niet, dus een rechtstreeks gevolg van deze inval van Bob Geldof op Ierland – 3 jaar later “bananenrepublik” werd gekozen tot woord van het jaar.