Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat was er – ooh – met The Human League – aah – toch aan de hand?

Eens gecheckt: Phil Oakey (de zanger met bles van The Human League) is enigszins teleurstellend NIET de vader van Steve Aoki.

The Human League begon als een duistere “arty” new wave synth groep in Sheffield, maar het donkerste deel verliet de band (werd Heaven 17) en met twee zangeressen erbij werd er een gok richting popmuziek gedaan. “Dare” werd een enorm succes.

Maar dan moest er een richting gekozen worden. En men (Phil Oakey + de meisjes vs de groep vs producer Martin Rushent) wilde allerlei kanten uit. Deze “Mirror Man” was een eerste probeersel, non-album single. De LP “Hysteria” zou er pas 2 jaar en zonder Rushent komen.

Later verklapte Phil Oakey dat de “Mirror Man” in de song ging over Adam Ant, omdat hij bezorgd was dat Ant “was starting to believe his own publicity and was in danger of losing touch with reality”.

Mirror Man werd langs de ene kant een bevestiging (want de single ging tot n°2 in de UK, bij ons 17) maar had toch ook veel tegenstanders. Paste wel mooi tussen andere soul-revival dingen die dat jaar in de mode waren (vb. Heartache avenue, You can’t hurry love…)

Ik – die alles van “Dare” toen superstraf vond – was/ben hier geen fan van. Later zouden ze nog aangenaam verrassen met (Keep Feeling) Fascination en The Lebanon, maar Mirror Man was en is me wat druk voor wat het is. 3/5.