Radiohitje van Belgische makelij, samen met “Don’t Be Cruel” allicht het bekendste nummer van Beatles-fanaat en getalenteerd songschrijver Paul Despiegelaere en zijn Machines.

Dankzij Hitring ook van een clip voorzien:

The Machines kwamen uit Gent en trokken de aandacht – zoals veel beginnende groepjes in 1980-81 – via de door Marcel Vanthilt samengestelde verzamelaar “Get Sprouts” en een overwinning in de Rock Rally (voor onderandere Red Zebra, The Employees en De Brassers dat jaar).
Dankzij die overwinning kwam er een schoon platencontract bij EMI Belgium en de mogelijkheid om hun debuut-LP op te gaan nemen in de Abby Road-studio’s in Londen met Sylvain Vanholme (Sylvester’s Team, Wallace Collection, Two Man Sound of als producer bij The Kids, Jo Lemaire & Flouze, de Kreuners, Gorki …).
Dat werd de plaat “A World of Machines” – met getekende cover, een stripversie van The Machines door Bob de Moor. Daarop Don’t Be Cruel, Yellow Lights en uiteraard ook het rustigste nummer van de LP “I See The Lies In Your Eyes”.

Dat kreeg zijn mooie vorm en tekst dankzij twee ingevingen van Sylvain Vanholme: hij bracht Paul Despiegelaere in contact met de Londonse schrijver Sean Byrne, want Paul zat strop met zijn tekst, en hij bedacht het mooie strijkersarrangement.

Na een 2de LP “Dots & Dashes” ging de groep samen met de rest van de Belpop kopje onder.
Paul Despiegelaere (ook wel “Paul Mellow”) komen we nog tegen als producer en/of songschrijver van veel andere Belgische muziek (o.m. De Mens, Mama’s Jasje, The Romans, The Danish Butter Cookies, Pitti Polak, Noorkaap, Eden en X!nk) en hij tourde lang met zijn Beatles-coverband The Apples. Overleed in 2013 na een lange ziekte.
Gitarist Joris Angenon gaan we hier misschien nog bij The Dinky Toys tegenkomen, drummer Jan de Vos bij Derek & The Dirt.

Hier de drie nog overlevende Machines bij de opname van I See The Lies in Your Eyes, in de “Eregallerij van Radio2”: