Still do, Mock Turtles.

The Mock Turtles, dat is peak Madchester. Albeit from een feitelijke one-hit-wonder.

“Can You Dig It” was eerst een B-kant van “Lay Me Down” in 1990, maar werd terug opgevist en van wat extra gitaren voorzien toen de band naar platenlabel Siren verhuisde. Het werd 18 in de Britse charts.

Frontman van de band is Martin Coogan, in de U.K. onontkoombaar “broer van”. Van Steve Coogan, acteur en comedian (bekend van zijn rol als Alan Partridge), dat is. De Coogans werkten ook samen voor het Tony Ferrino typetje.

The Mock Turtles ontleenden hun naam aan Lewis Carolls “Adventures of Alice in Wonderland“, waar Alice op een gegeven moment een trieste “valse schildpad” ontmoet.

En die “Mock Turtle” in Alice is dan weer een spelletje met “mock turtle soup”, een soep met goedkoop orgaanvlees die werd uitgevonden in het victoriaanse engeland ter vervanging van veel te dure “green turtle soup”. Not diggin’ th├át.

“Can You Dig It” is in de UK onlosmakelijk verbonden met telefoonoperator Vodafone, die de song een tijdlang prominent gebruikte in zijn ads. Een halfslachtige remix door Fatboy Slim werd in 2002 strandde ongeveer op dezelfde plaats in de charts: 19.