Crowded House achtige pop van een Amerikaans duo dat het bekendst werd met de Friends-tune.

The Rembrandts waren een duo uit Los Angeles van Danny Wilde en Phil Solem. Ze begonnen hun groep samen in 1989, maar hadden lang daarvoor ook al samen gespeeld, in het powerpop-achtige “Great Buildings”. Die had maar een LP en een single daaruit op zijn actief, in 1981.

Danny Wilde had daarvoor ook in The Quick gezeten – niet “The Quick” van Rhythm of The Jungle”, maar een Amerikaanse band – en probeerde het in de rest van de jaren tachtig alleen. Allemaal zonder veel weerklank hier.

In 1989 vormden hij dan uiteindelijk een duo met Phil Solem. Ze namen een debuut-LP “The Rembrandts” op in Wilde’s home studio.
Daar kwam het commercieel succes vanaf het begin, want “Just The Way It Is, Baby” werd een nummer 9 in Frankrijk, 6 in Duitsland en 14 in de US Billboard Hot 100.

In 1992 was het tijd voor een tweede plaat “Untitled”. Daaruit kwamen twee half-hits: “Johnny , Have You Seen Her?”, de song hier onder de loep, en “Chase the Clouds Away”. Hier dat laatste nummer in Covid-tijden:

Toch is dat niet waarvoor The Rembrandts algemeen bekend staan: daarvoor was het wachten op 1995, toen ze een song van David Crane, Marta Kauffman, Michael Skloff, en Allee Willis mochten opnemen, als generiek voor de sitcom Friends. Oorspronkelijk werd R.E.M. daarvoor trouwens gevraagd, maar die bedankten voor het aanbod. Een jaartje later namen ze er nog enkele strofes bij op en werd het ook de grootste Rembrandts-hit (17 in de U.S. Hot 100, 3 in de UK …, twee jaar later nog eens opnieuw op 5 in de UK).