Schiet alle – oh kijk daar, een vogeltje – kanten op, de grootste hit van – zou de postpode al geweest zijn vandaag? – Thomas – oh nee, het is zaterdag – Dolby.

Bekentenis 1: een t-shirt van deze man (I scare myself) is jarenlang mijn favoriete t-shirt geweest. Bekentenis 2: ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat die man naast wat interessante songs ook eerst de Dolby surround op mijn cassetedeck had uitgevonden.

Het blijkt omgekeerd: Thomas heette eigenlijk Thomas Robinson, maar dat zou tot verwarring met Tom Robinson geleid hebben. Omdat het een nerd was met synths en loops en studiomateriaal, gaf een vriend hem de bijnaam Dolby naar de audio-technologie. It sticked.

Begon in “Bruce Woolley and the Camera Club” (Bruce Woolley is mede-auteur en eerste uitvoerder van “Video Killed the Radio Star”, later ook van Slave To The Rhythm van Grace Jones) en synthwave The Fallout Club (met vriend Matthew Seligman, later bij Thompson Twins)

Via centjes verdiend als sessiemuzikant bij Foreigner (de intro van de enorme hit “Waiting For A Girl Like You” is van Dolby) had hij genoeg geld om zelf een solo project in elkaar te knutselen. “She Blinded Me With Science” werd z’n eerst hit in 1982.

Een tweede plaat in 1984, The Flat Earth, maakte zijn naam helemaal. Hyperactive! werd de grootste hit (17), maar ook de ongebruikelijke Dan Hicks cover “I Scare Myself” en “Dissidenst” trokken de aandacht. Hyperactive! werd in 1994 nog eens op single uitgebracht bij een Best of.

Dolby werd later een soort technoadvocaat en Silicon Valley ondernemer met allerlei projecten in digitale audio (onder andere de midi-module in de Nokia-telefoons, ringtones e.d.) en VR.