Ook in de seventies-disco lachten ze niet met #metoo.

Three Degrees waren een naar het voorbeeld van The Supremes gemodelleerd vrouwentrio vanaf 1963, met een nogal vaak wisselende bezetting en platenfirma. Tussen ’67 en ’76 waren het Fayette Pinkney, Valerie Holiday en Sheila Ferguson (lead).

Succes was er buiten de nachtclubs niet echt, tot ze in 1973 tekenden bij Philadelphia International Records. Met de studio-band van het label, MSFB, maakten ze de disco-klassieker “TSOP (The Sound of Philadelphia)”, het themalied van “Soul Train”.

The Philadelphia Sound (ook wel Philly Sound, of Philly Soul) was een begrip in die dagen: een vermenging van soul met funk en een paar ton strijkers en blazers in de achtergrond. Het was de smeltkroes waar even later de disco in bleek uitgevonden.

De eerste single van hun eerste LP op Philadelphia International Records, geschreven door labelbazen Kenny Gamble en Leon Huff, was “Dirty Ol’ Man”.
Vreemd genoeg werd dit enkel een dikke hit in welgeteld twee landen: Belgiƫ en Nederland (was dit hier zo een herkenbaar thema of wat?).

In de rest van de wereld zouden Three Degrees pas twee singles later met het machtige “When Will I See You Again” helemaal naar de top schieten.