Na in The Revolution aan de zijde van Prince geschiedenis te hebben gemaakt, probeerden Wendy Melvoin en Lisa Coleman het ook alleen.

Wendy Melvoin (dochter van Wrecking Crew-lid Mike Melvoin, tweelingzus van “Nothing compares 2 U” Susannah Melvoin, en zus van de verdwenen keyboardspeler van Smashing Pumpkins Jonathan) kende Lisa Coleman (dochter van nog een Wrecking Crew-lid Gary L.Coleman) al van kindsaf

Lisa Coleman begon in de beleidingsgroep van Prince in 1980. Ze deed backing vocals op heel wat opnames vanaf dan. Haar vriendin Wendy Melvoin werd erbij gevraagd in 1983. Purple Rain, Around the World in A day, en Parade werkten ze goed samen in The Revolution

Maar Wendy & Lisa geraakten wel ontmoedigd door het gebrek aan erkenning van hun bijdrages. Toen er op “Sign of the Times” enkel een magere vermelding afkon (Prince werkte het eerst uit met The Revolution, maar nam het daarna vrijwel solo op) barstte het.

Ze probeerden het dan maar als duo. In 1988 met de LP “Wendy and Lisa” (halve hit met “Waterfall”, deze “Sideshow” was enkel een single in Europa, bij ons n°40) en een jaar later met meer succes op de LP “Fruit at the Bottom” (met “Are You My Baby” en “Lolly Lolly”)

Nadien verdwenen ze uit mijn (en niet alleen mijn) picture, maar de lijst van muzikanten waar ze mee samenwerkten (schrijven voor, sessiewerk …) is indrukwekkend. In 2004 legden ze de ruzie met Prince ook bij en werkten ze mee aan “Planet Earth”.