Uit de koker van Annie M.G.Schmidt, niet echt in een vrolijke bui.

Komt uit de musical “En Nu Naar Bed” uit 1971, een van de musicals die het resultaat waren van de samenwerking tussen de muziek van Harry Bannink en de teksten van schrijfster Annie M.G. Schmidt. Die eerste bij mij nog altijd het bekendst als de “hoofd-geitebreier” aan de piano in het programma “De Film van Ome Willem”, die tweede als schrijfster van Pluk van de Petteflet.
Hun samenwerking begon met “Heerlijk duurt het langst” in 1965, wordt gezien als de eerste professionele musical uit Nederland, met onder andere “Op een Mooie Pinksterdag”. In 1969 kwam “Met Man en Muis” (met Nee, Karel, nee), en in 1971 volgde dan “En nu naar bed”.

Daarin wordt het verhaal vertelt van Frans, een jongeman. Een goeie fee wenst hem allerlei keurige dingen toe, een kwade fee wenst hem allerlei onheil toe.
“Vluchten kan niet meer” is een duet tussen Frans (Halsema) en z’n vriendin Barbara (Jenny Arean), en vertelt hoe ze in de wereld van die dag (Vietnam, koude oorlog, atoomdreiging, milieuvervuiling) nergens nog kunnen schuilen, behalve in elkaars armen.

Vluchten kan niet meer was verassend genoeg geen hit toen het uitkwam. Wel bij een re-release in 1977, toen klom het tot op plaat 21. Zo werden Jenny Arean en Frans Halsema naar de TopPop-studio’s gehaald om het nummer te brengen, terwijl ze al jaren niet meer gezongen hadden.

Ondanks de bescheiden hitnotering toen, toch een echte evergreen. In de nederlandse top 2000 van radio 2 bijvoorbeeld heeft het nummer nog nooit ontbroken (hoogste plaats 231 in 2005. In de Lage Landen Lijst van Radio 1 Belgiƫ stond het nummer in 2017 op plaats 38, in 2018 op 63, en daarna was het weg.

Op de B-kant een ander nummer uit de musical, gezongen door Conny Stuart. Deze dame was een musicalster, geboren Cornelia Van Meijgaard in 1913 (overleed in 2010, 96 jaar) die wel meer zong in de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. “Heerlijk Duurt het Langst” in 1965 bijvoorbeeld.
In de musical En nu naar bed speelde zij de “slechte fee”, die Frans alle onheil van de wereld toewenst.

Ondanks dat ze 50 jaar oud zijn toch nog een behoorlijk herkenbare teksten anno 2022.