Talking Heads was naast een briljante David Byrne (Tip: bij de terugkijk-tv van gisteren kan je kijken naar “David Byrne’s American Utopia“, de neerslag van zijn geweldige recente concertreeks) nog veel meer interessants. Tina Weymouth en Chris Frantz hun zijstap naast Talking Heads is al voorbij gekomen, het vrolijkmakende Tom Tom Club. Maar ook de vierde Talking Head Jerry Harrison had ook een bestaan naast Talking Heads.

Vóór Talking Heads, want hij begon zijn muziekcarrière in The Modern Lovers, de band van Jonathan Richman. Hij kwam bij de groep in 1971, speelde op hun debuutplaat (die pas in 1976 echt werd uitgebracht) en verliet de groep in 1974 toen Richman zijn songs minder luid wilde gaan spelen.

Tijdens Talking Heads bracht hij in 1982 een eerste solo-LP uit “The Red and The Black”, met o.m. Adrian Belew (Frank Zappa, King Crimson maar ook Talking Heads) en Nona Hendryx (Labelle, solo of ook een tijd als achtergrondzangeres bij Talking Heads). “While the myth has been widely propagated that David Byrne was the sole creative presence of any consequence among his Talking Heads cohorts, “The Red and the Blac”k makes perhaps the strongest case against such a claim. Jerry Harrison, no musical novice by any stretch (check out his work with the early Modern Lovers), proves his formidable talent as a multi-instrumentalist and songwriter for the first time in this close-up.” (Allmusic)

In 1988 kwam hij met een tweede, zelfgeproduceerd en zelfgeschreven “Casual Gods” (met als hoes een van de hallucinante foto’s van Sebastião Salgado in een goudmijn in Brazilië ). De single “Rev It Up” uit die LP werd Jerry Harrison’s bekendste solo-song.

Ook “Man With A Gun” komt uit diezelfde plaat, en werd de tweede single.
De song staat op single in een iets ingekorte versie (radio edit) en ook in een “The entire guitar version”, waarop een extra gitaarsolo van Chris Spedding (veelzijdig sessiegitarist, bvb bij Chrissie Hynde, Harry Nilsson, John Cale, Bryan Ferry Tom Waits, Jeff Wayne, Mike Batt… en ook producer van de allereerste Sex Pistols opnames). Ook de video-versie gebruikt die “gitaarversie”:

De song stond twee jaar voor het verschijnen op “Casual Gods” al op de soundtrack voor de Jonathan Demme film “Something Wild” (samen met o.m. Ever Fallen in Love van de Fine Young Cannibals of “Temptation” van New Order)

Ook nà Talking Heads had Harrison nog een carrière: na Casual Gods kwam er nog een solo-LP “Walk on Water” in 1990, maar meestentijds ging hij zich bezig houden met het produceren van andere muzikanten (Violent Femmes, Crash Test Dummies, Live, No Doubt …).
Ook was hij een van de stichters en bestuurders van Garageband.com, een site die een tijdlang een van de betere music communities was op internet. In 2010 stopte die, nu is de url een promo voor het gelijknamige stuk muzieksoftware van Apple.