Reggaepop met een geweldige stem

Joan Armatrading is een Britse zangeres uit Birmingham, geboren in 1950 op het Caraïbische eiland Saint Kitts. Ze debuteerde al in 1972. Eerste grote hit (n° 10 in de UK, maar nergens anders) had ze in 1976 met “Love and Affection” .

Zo akoestisch met wat jazz-invloeden ging ze verder, maar dan sloeg ze in 1979 de weg in naar meer rock-geörienteerd werk. Rosie was een uitstapje met wat reggae-invloeden, de B-kant How Cruel geeft al de richting aan die ze aan het inslaan was.

Valt me nu ineens wel op hoe “anno 2021 woke” Joan Armatrading op deze single in 1979 eigenlijk wel al niet was: de a-kant over een transgender, de b-kant een striemende klacht tegen racisme. Vooruitgang gaat traagskens.

Later zou ze dus nog meer de richting van de rock uitgaan, met bvb Drop The Pilot. De weinig exuberante zangeres is – 70 ondertussen – nog altijd actief, haar laatste cd is van 2018.

Maar Rosie dus, over een mannelijke tease on high heels die ze zag in New York, werd misschien niet haar grootste hit (bij ons en in NL blijkbaar een pak bekender dan elders) maar is misschien wel haar vrolijkste en best bewaarde song. 4/5