Uit de musical Grease. Vettig liedje over een jongen die ervan droomt zijn oude automobiel om te toveren tot een vrouwenmagneet.

Danny’s droom over de transformatie van zijn naftbak speelt zich wel af in de meest vetvrije garage ooit. Er wordt geloofwaardiger geautotuned op Discovery Channel en 99% van de songs in de huidige Ultratop.

Naar verluidt losjes gebaseerd (geen cover) van een rockabilly song uit 1959: White Lightning van de Big Bopper. Dat ging niet over een automobiel, maar over drank.

in 1972 eerder brachten The Wild Angels al een versie van deze song uit de musical (die begon in 1971) uit. Dus toch een cover.

De B-kant van deze (franse) uitgave was “Sandy”, en dat werd op zijn eigen ook nog een monsterhit voor Travolta. Net zoals ongeveer alle andere liedjes (samen met Olivia Newton-John) uit de film/musical: Summer Nights, You’re the One That I Want, Hopelessly Devoted to You …

De LP van de film Grease werd dan ook de 2de beste verkopende LP in 1978. En moest enkel “Saturday Night Fever” laten voorgaan. En die film zat ook al vol met John Travolta. Ongeziene cultus.

Greased Lightnin’ werd in de US een minder grote hit. Het bevatte dan ook OBSCENITEITEN! In de “highschool” versie van de musical werd de tekst aangepast: “The chicks will cream” werd “scream” “She’s a real pussy wagon” werd “dragon wagon”.

Los van de film/musicial is het wat druk en chaotisch en het is nu ook retro’en naar iets dan toen ook al retro was (wat minder goed werkt dan retro’en naar iets dat van zijn eigen tijd was). De klapklapklapklapklap-passage en het einde werken wel. 3/5.