Instrumentale Motownsong met “Shaft” vibe door tenorsaxofonist Junior Walker en zijn All Stars.

Junior Walker heette in het echt Autry DeWalt Mixon Jr. (genoemd naar de country/hillbilly zanger Gene Autry) werd in 1931 geboren in Arkansas en werd een prima tenorsaxonist “Walker’s style was inspired by jump blues and early R&B, particularly players like Louis Jordan, Earl Bostic, and Illinois Jacquet.“. Z’n groep heette eerst “The Rhythm Rockers”.
Werd ontdekt door Johnny Bristol (Motown producer, getrouwd met Iris Gordy, dochter van de labelbaas) die meestal werkte met schrijver Harvey Fuqua. Ook de meeste Jr. Walker & The All Stars songs zijn van dat duo, wat hen in het schoon gezelschap zet van bvb “Ain’t No Mountain High Enough” (Marvin Gaye en Tammi Terell” of “Twenty-five Miles ” van Edwin Starr. Eerst op het Harvey label, dan ingelijfd bij Motown in de “Soul” divisie.

Junior Walker and the All Stars were a very different Motown act—raw, sax-blowing energy in all league all its own. A four piece unit, they sounded like eight. When the guitar player fell to his knees on “Shotgun”, Junior Walker tore the roof off the joint.” schreef Robbie Robertson ooit in zijn biografie. Dat ging dan wel over de begindagen van de groep, en wat wel hun grooste hit is geweest: Shotgun

Zeker geen deel van de typische Motown sound. Berry Gordy hier zelf over: “Junior was ongelooflijk. Hij had een saxofoongeluid dat met geen ander te vergelijken was. Het simpele en vertrouwde gevoel dat hij en zijn band opriepen als hij zong en sax speelde, maakte dat hij gemakkelijk te produceren was. Het enige dat we hoefden te doen, was te zorgen voor een goede balans in de studio en vervolgens alleen maar af te wachten. Hij kon aankomen met de meest verdraaide teksten die je ooit gehoord had – en dan toch een kanjer van een hit afleveren. Hij trad alle regels met voeten, maar toch vond ik het nog steeds prachtig”. #

Andere hits waren “Shake & Finger Pop” in 1965, “I’m a Road Runner” (1966), “How Sweet It Is (To Be Loved By You)” (origineel een Marvin Gaye hit van een Holland-Dozier Holland song) en het gesofisticeerde “What Does it Take (To Win Your Love)” in 1969.

Met “Walk in The Night” waren we al wel een aantal jaren verder, en het is zowat de laatste Jr. Walker & The All Stars song die deftig noteerde in de U.S. charts: een 46ste plaats in de Hot 100 en 10de in de R&B-charts, wel maar.

“Walk in the Night” is wel z’n enige nummer dat een beetje doorbrak in onze contreien (Nederland meer bepaald). “Voor het ‘vocale gedeelte’ liet producer Johnny Bristol een koortje met de woorden ‘What good am I’ de saxoonpartijen van Jr. Walker aanvullen. Bij radio Veronica maakte Tom Mulder (Klaas Vaak) er zijn persoonlijke hittip van. Zo kwam de single automatisch op de tipparade, een belangrijke inkooplijst voor platenwinkeliers. Ook in Engeland deed ‘Walk in the night’ het goed in de charts. Mede door het succes van ‘Walk in the Night’ deed Jr. Walker in 1973 voor het eerst het Europese vasteland aan, in het zog van de Temptations die dan net grote hits hadden met ‘Ball of Confusion’ en vooral ‘Papa was a Rolling Stone’.

Jr. Walker stierf (op 64-jarige leeftijd) in 1995.

Paul Hardcastle, de man van “Nineteen, na na nah nah Nineteen”, samplede/coverde het nummer in 1988: