Het is moeilijk bescheiden te blijven.

Kid Creole was een zijproject van August Darnell, dat uitgroeide tot z’n bekendste incarnatie. Hij werd geboren in 1950 als Thomas August Darnell Browder in de Bronx. Samen met zijn 1 jaar oudere broer Stony Browder zat hij al in 65 in een band. Longread.

Maar om de Vietnam-draft te ontlopen gaat August Engels en Drama studeren, wordt leraar Engels ook. In 1974 richten de twee broers terug een groep op: “Dr. Buzzard’s Original Savannah Band”. Hun debuutLP met bigband ontmoet disco-muziek gooit hoge ogen.

Omdat de relatie met zijn broer moeilijker wordt (die zit aan de drugs) gaat hij met Andy Hernandez (Coati Mundi) andere wegen op. Ze stellen een Swing/Latijns-Amerikaanse groep samen, en zijn toenmalige (Zwitserse) vrouw Adriana Kaegi bedenkt het koortje The Coconuts.

Hun eerste twee platen doen het goed in het NewYorkse uitgaansleven, maar het is pas bij hun derde LP “Tropical Gangsters” dat de groep doorbreekt naar de top van de hitparades, in Europa (nooit in de U.S. vreemd genoeg).

“Wonderful Thing” wordt 4 in de U.K., “Stool Pigeon” klimt tot 7, en dan werd “Annie I’m Not Your Daddy” nog de grootse hit (2). Later komt nog redelijk wat succes voor “Lifeboat Party”, “Endicott” en als late carrière uitsmijter nog het door Prince geschreven “The Sex of it”.

De theatrale performance, met onder andere de “domme sidekick” Dany Hernandez; de “sexy but in charge” Coconuts en de losgeslagen playboy in Cab Calloway kostuum, niet los te zien van de muziek.

Quiz Time:

Kid Coco & the Coconuts had mooi geweest, en Fun Boy Three deed het wel met een meidentrio maar dat was Bananarama. De drie Coconuts belandden in 1983 in de studio in Dublin waar U2 “War” opnam en zijn zo te horen op bvb “Surrender”.