Synthpop van eigen bodem, geschikt voor al uw catvideo’s.

Kuruki was een duo van de Gentenaar Gerry d’Haeyer en Alain Bureau uit Lessines (onder het pseudo Sally Joy, vaak mét rokje). Die twee werkten al samen op Alain Buro’s “Fume C’est du Belge” LP in 1975 (soort van progrock) en later ook bij de punkgroep Hubble Bubble (de groep waar drummer Plastic Bertrand uit gevist werd voor “ça plane pour moi”).
In navolging van de engelse synthwave namen ze in 1981 hun eerste release “Crocodile Tears” op. Meteen een cultklassieker, nog steeds te vinden op menige verzamelaar van cold wave en eighties electro.

Heel wat opgewekter dan op “Crocodile Tears” gaat het er aan toe op “Just a cat”. Kuruki liet zich dan al bijstaan door andere muzikanten: zo spelen op “Just a Cat”, en ook op de live-shows vanaf dan ook Chris Whitley en Alan Gevaert mee.

Die eerste de Amerikaanse muzikant die hier in de eighties rondhing, en met de Gentse Hélène Gevaert ongeveer op ditzelfde tijdstip ook de geweldige Trixie Whitley ontwierp. Lang voor zijn terugkeer naar de States en z’n doorbraak met “Living With the Law” onder de vleugels van producer Daniel Lanois in 1991. Hij speelde in zijn Belgische tijd ook mee op songs en platen van bvb 2 Belgen, Nacht und Nebel en zijn eigen “A Noh Rodeo”.

Die laatste band had hij gesticht met die andere naam die hier meedeed met Kuruki: Alan Gevaert. Tevens de broer van eerder genoemde Hélène.
Alan Gevaert was gitarist, had voordien al samengewerkt met Luc Bral en Roland, en zou bij Kuruki veranderen naar de basgitaar. Als bassist zou hij later nog een belangrijke rol in de belgische rock krijgen, werd de vervanger van Danny Mommens bij dEUS, speelde ook bij Tom Barmans jazzproject Magnus, of Arno’s op Le European Cowboy of in diens “The White Trash European Blues Connection”.

Just a Cat werd (redelijk terecht) geen grote hit. Wel bestaat er een video van, dus het werd toch wel wat gepromoot. En zo kunnen we er ook een gezicht op plakken:

Gerry d’Haeyer pikte later nog de drumstick op met onder andere Roland (& the Bluesworkshop), de live-band van Wim de Craene, Catfish …