Robert Altman was grote fan van het debuut van de Canadese schrijver/dichter/bohémien als folkzanger, haalde 3 songs eruit voor zijn anti-western “McCabe & Mrs. Miller”: Sisters of Mercy, Winter Song en The Stranger Song.

De songs komen alledrie uit Cohens debuutplaat “Songs of Leonard Cohen” van 1967 (die singles leverde met “Suzanne” en “So Long Marianne”) maar kwamen pas op een single terecht 4 jaar later, toen ze zeer prominent gebruikt werden in de Robert Altman-film.

Die film was een “anti-Western”, in Western-setting maar had lak aan de genre-conventies. “The film is unimaginable to me without the Cohen songs, which function as mournful interstitials that unify the entire movie.” The Stranger song levert de intro:

“Sisters of Mercy” de bekendste song allicht, prachtige lyrics zeker.
“If your life is a leaf
that the seasons tear off and condemn
they will bind you with love
that is graceful and green as a stem”

Cohen schreef het lied voor twee meisjes die hij tijdens een sneeuwstorm in Edmonton een plaats in z’n hotelbed aanbood. Terwijl ze lagen te slapen pende hij de song (de melodie had hij al) in één ruk neer. Dat was naar eigen zeggen de enige keer in z’n carrière dat dit zo lukte.

“Winter Lady” is dan weer speciaal omdat Joni Mitchel ook een song met die titel heeft, uit het jaar ervoor. Die twee hadden bovendien een tijdlang een verhouding, zodat de 2 “Winter Ladies” wel een conversatie lijken.

Quiz Time!

100% van de respondenten was niet verkeerd
“The name Sisters of Mercy was taken from a Leonard Cohen song of the same name in a film, because it reflected the ambiguity of a rock’n’roll band: half saints, half prostitutes.”