16-jarig meisje met een cover van een Franse punkgroep, en het was blijkbaar legaal in die dagen om die “en culotte” in Toppop te zetten:

Al zette ze zich zo mooi in de Franse traditie van de dubbelzinnige muzikale kindsploitation, ergens halfweg tussen France Gall (Les sucettes) en Alizée (Moi Lolita), om pakweg Vanessa Paradis of zeker Charlotte Gainsbourg (Lemon Incest) niet te vergeten.

Lio, dat was de gekozen artiestennaam van Vanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos. Geboren in 1962 in Portugal (alleen daar wordt zo zwierig met namen naar kinderen gegooid als daar) en dan in 1968 naar Brussel uitgeweken. Haar naam koos ze uit de strip Barbarella.

Had in 1979 al een grote hit met het niet zo onschuldige “Banana Split”. En voor een tweede single werd een nummer van de Franse punkband Stinky Toys opgediept. Stinky Toys had als frontvrouw Elli Medeiros en als schrijver Jacno, die hier ook op haar cover kwam meespelen.

Die Elli Medeiros kunt ge nog kennen van “A Bailar Calypso” of “Toi toi mon toi”, of van haar erg op Lio’s muzikale richting gelijkende Elli & Jacno.

Jacques Duvall (geboren Eric Verwilghem), die Lio had ontdekt, vertelt hier hoe hij eigenlijk de franse vertaling deed van “Lonely Lovers” van Stinky Toys, maar hoe de rechten toch bleven gaan naar Elli Medeiros.

Dat gaat hem veel geld gekost hebben, want Amoureux Solitaires was een oorworm en “une tube énorme en Europe” (n° 1 in Frankrijk en Italie, n°2 in Spanje, 4 in Nederland, 6 in Oostenrijk, 11 in Duitsland, 14 bij ons…)