Crooners uit verschillende tijdvakken verenigd.

Eerst was er Gene Pitney, Amerikaanse vrij nasaal klinkende zanger die in de sixties een resem hits scoorde, meestal met songs geschreven door anderen. “Town Without Pity” (1961), “The Man Who Shot Liberty Valance” (1962), “24 hours from Tulsa” (1964) bvb. Hij schreef ook voor anderen, “He’s a Rebel” voor The Crystals hield zelfs z’n eigen gezongen “Only Love Can Break a Heart” van de eerste plaats. Na 1966 en de explosie van de Britse groepen raakte z’n carrière wat in de vergetelheid.
In 1967 had Gene Pitney nog een hit in Engeland met “Something’s Gotten Hold of My Heart”, maar in de U.S. scoorde dit al niet meer (130ste plaats).

De song was geschreven door Roger Greenaway en Roger Cook, een duo dat bvb ook “You’ve Got Your Troubles” (hit voor The Fortunes) “I’d Like to Teach the World” (hit voor The New Seekers) of “Long Cool Woman in a Black Dress” (hit voor The Hollies) op hun conto hadden. De eerste versie van de song is niet die van Pitney, de oudste is deze van “David & Jonathan”. De David & Jonathan in kwestie wàren gewoon Roger Cook en Roger Greeneway trouwens:

Over naar de eighties, naar Marc Almond. De new-wave zanger van Soft Cell (synthpop band met Marc Ball tussen 1978 en 1984, u kent “Tainted Love” en “Torch”) werd na de split van dat duo een soort romantische cabaret-crooner. Dat liep niet echt van een leien dakje, want de eerste drie LP’s als Marc Almond solo braken geen potten.
In 1988, voor z’n vierde LP “The Stars We Are”, haalde Almond deze song uit de vuilbak. Nick Cave had dat twee jaar eerder trouwens al voorgedaan, voor z’n cover album “Kicking Against The Pricks”, niet onwaarschijnlijk dat Almond daar de inspiratie haalde:

Marc Almond solo zong het zo:

Dit kwam ter ore van “original” Gene Pitney, en die ging graag in op het aanbod van Marc Almond om er ook een duet-versie van op te nemen. Die versie, van de twee crooners tesamen, werd op single gezet (met de solo-Almond-versie op de B-kant).
Pitney destijds: “Bij Marcs versie van ‘Something’s gotten hold of my heart’ had ik voor het eerst het idee dat een cover beter was dan het origineel. Er zijn al heel wat covers van mijn nummers gemaakt. Daarnaast ging het heel lekker in de studio. Het was al een tijdje geleden dat ik daar gezeten had, maar iedereen had er zin in, ik voelde me lekker, it was just fun. Dat hoor je ook aan de plaat#

Het werd een enorme hit in Europa: 1ste plaats in Finland, Ierland, Zwitersland, Duitsland en de UK. Bij ons nummer 2, in Nederland een nummer 5. In Amerika had Gene Pitney er ook deze keer geen succes mee.

De twee waren ook samen te gast in de talkshow van Terry Wogan, en zongen het nummer er in duet live:

Gene Pitney’s carrière kreeg er alleszins ook een nieuwe boost door, en hij kwam vanaf dan regelmatig terug op tour. Hij stierf trouwens tijdens zo’n tour, in een hotel in Cardiff in 2006. Marc Almond reageerdeI am deeply saddened and shocked by the death of Gene Pitney. It was an honour to have worked with him. He was a great, unique singer of great, unique songs. Today is a sad day.