Eenmalig sample experiment in de 4AD-stal en een doorbraak van de acid house.

Dit project werd geboren toen labelbaas Ivo Watts-Russell van het 4AD-label (Cocteau Twins, Bauhaus, This Mortal Coil…) twee van zijn groepen suggereerde eens samen te werken: Colourbox en A.R.Kane namen elk apart een track op en lieten dan de andere groep verder werken.

De A-kant werd voor rekening genomen van Martyn & Steve Young van Colourbox. Deze groep experimenteerde met alles wat los en vast zat: samples, soul, beats, punk, piano …

De B-kant kwam van A.R.Kane (Alex Ayuli en Rudy Tambala). Dat was een al even eclectisch gezelschap dat experimenteerde met dub, fuzz gitaren, house en dat alles versmolt tot een soort “dream pop”

Met die 4 hun initialen en een extra R (afhankelijk van de bron Ivo Watts-Russell of Russell Smith uit de entourage van A.R.Kane) werd zo het letterwoord MARRS verzonnen. De echte artiesten, samplers en scratchers CJ Mackintosch en Dave Dorell, werden daarin niet vernoemd.

Die 2 zouden meer dan 250 samples gebruiken. De “Pump Up The Volume” bvb kwam uit “I Know You Got Soul” van Eric B. & Rakim. Problemen met de clearance van al die samples maakten dat de US-versie van de single heel wat ander materiaal bevat.

De single werd een enorme en onverwachte hit (n°1 in de UK, NL…), een doorbraak voor de Britse House en het begin van een korte sample-rage. Voor Colourbox was het succes van deze single jammer genoeg het einde (sample-miserie nu hun vroegere werk onder de loep werd genomen)

A.R.Kane waren dan weer niet onverdeeld gelukkig met het feit dat bijna al hun bewerkingen de eindmix niet hadden gehaald. Colourbox wilde wel verder doen onder de groepsnaam, maar daar stak A.R.Kane een stokje van 100.000£ voor. Zo bleef M|A|R|R|S een eenmalig project.