De eerste single uit “Bat Out of Hell” – een van de meestverkopende albums uit de rockgeschiedenis – en de eerste solo-single van Meat Loaf ook.

De video, een van de vijf die voor songs uit “Bat Out of Hell” werden opgenomen, begint met een geacteerde intro (Boy “On a hot summer night, would you offer your throat to the wolf with the red roses?“. Girl “Yes“. Boy “I bet you say that to all the boys.“) is ingesproken door actrice Marcia McClain en Jim Steinman. Die dialoog kwam uit het eerste idee voor een musical ‘The Dream Engine” waar Steinman al mee rondliep sinds 1969. Ook “Turn Around Bright Eyes”, dat later zou terugkomen in “Total Eclipse of the Heart” van Bonnie Tyler, nog een song geschreven en geproduceerd door Jim Steinman, komt daaruit trouwens.

In de seventies bleef Steinman schaven aan zijn idee voor een musical. Ondertussen liep hij zanger/acteur Meat Loaf (Michael Lee Aday, Dallas °1947) tegen het lijf in 1973. Steinman maakte een soort adaptatie van het Peter Pan verhaal. Samen met Meat Loaf geraakte hij overtuigd van het potentieel van drie songs uit die musical, en begon hij te werken aan 7 songs die samen een album zouden worden.

Meat Loaf vroeg Steinman daarbij ook eens een song te bedenken die niet 15 of 20 minuten lang was, een “pop song”, dat werd “You Took the Words Right Out of My Mouth”. Steinman zou zich daarbij hebben laten inspireren door het akkoordenschema van The Who’s “Baba O’Riley”.

“Bat Out of Hell” was eigenlijk al in 1975 af, maar Meat Loaf en Steinman moesten nog meer dan twee jaar rondleuren met hun idee voor er iemand bij een platenfirma werd gevonden die niet spontaan aan projectielbraken begon te doen na het horen van hun ideënn. Steinman later: “it was a medley of the most brutal rejections you could imagine“. Nogal veel mensen vonden het een theatrale versie van Bruce Springsteen’s “Born To Run”. Oor bijvoorbeeld schreefHet is tijd voor een nieuwe elpee van Bruce Springsteen, want aan dit soort epigonisme en gapperij hebben we mooi niks.’
Ook producer Todd Rundgren, die dacht zelfs dat het een parodie op Springsteen was en “hilarious” was, maar wel bereid om het album op te nemen zonder dat er al een platenfirma was.

Rundgren speelde zelf gitaar, andere muzikanten kwamen uit Utopia (dan de begeleidingsband van Rundgren) en uit de E-street Band, de begeleidingsband van Springsteen (Roy Bittan op piano en Max Weinberg op drums). In de achergrond ook Ellen Foley, later nog solo succesvol met “We Belong To The Night” en “What’s a Matter Baby”). Dankzij een goed woordje van nogal een andere E-street’er Steve Van Zandt geraakte het album dan uiteindelijk toch getekend bij Cleveland International Records.

“You Took The Words Right Out of My Mouth (Hot Summer Night)” deed het in de charts eerste heel matig, een 97ste plaats in de U.S. De reputatie van weigeringen was het album immers voorafgegaan. Pas dankzij de vijf “live” clips die er voor songs werden opgenomen en een passage in The Old Grey Whistle Test op de BBC met “Bat Out of Hell” ging de bal voor de LP aan het rollen (het zou nog vijf jaar duren eer de plaat uit de album charts zou verdwijnen).

In Europa werd “You Took The Words Right Out of My Mouth” een veel grotere hit (4de plaats in ons land en in Nederland), maar daar werd deze song nà “Paradise By The Dashboard Light” uitgebracht. Ook in de U.S. geraakte het – een jaar na de eerste poging – tot op 39.

B-kant in Europa “Two Out of Three Ain’t Bad”, een ballad, werd in Amerika eerder ook zelfstandig als tweede single uit de LP uitgebracht, en deed het daar met een 11de plaats nog beter dan “You Took the Words” en “Paradise By The Dashboard Light”. Valt ook op dat die – hier op elk trouwfeest en fuif nog steeds niet vermijdbare song – eigenlijk allen in België en Nederland een grote hit was (2de en 1ste plaats), in de U.S. was dat maar een n°39.

Hier Todd Rundgren en mr Loaf aan het woord over deze – Eagles influenced – song: