David Bowie redde zijn favoriete band met een (het) glamrock hymne.

Mott The Hoople (genoemd naar een boek van Willard Manus over een circus freak show) was een prettig gestoorde engelse rockgroep, die na een goed onthaald debuut in 1969 3 onsucccesvolle LP’s later op splitten stond.

Toen bassist Pete Overend anticiperend op de split op zoek ging naar een nieuwe job en aanklopte bij David Bowie, kreeg hij te horen dat die fan was en als dat de groep kon redden hun volgende plaat wel wilde produceren. Hij kreeg ook twee songs mee.

“Suffragette City” vond de rest van Mott The Hoople niks voor hen, maar het potentieel van “All The Young Dudes” zagen ze meteen. “We couldn’t believe it. In the office in Regent street he’s strumming it on his guitar and I’m thinking, he wants to give us that? He must be crazy!”

Het werd een grote doorbraak van Mott The Hoople (klom tot n° 3 in de UK, in NL n° 20, bij ons noppes) en verschafte de groep zuurstof om het nog een paar jaar (tot 1974) vol te houden. Ze schurkten met nog een paar songs tegen de top 10 aan.

“All the Young Dudes” werd later geïnterpreteerd als een ode aan de jeugd of aan de homobeweging, maar Bowie had de song blijkbaar geschreven passend in de verhaallijn van Ziggy Stardust, het ging daarin vooral om “spreading the news (dat de aarde gaat vergaan) with songs”

Bowie zong het ook vaak vaak zelf, hier in 1992 samen met Ian Hunter (de zanger van Mott The Hoople) en Mick Ronson (ook nog heel even bij de groep in 1974) en Queen (daar was Ian Hunter erg mee bevriend) bij een tribute aan Freddie Mercury:

Latere versies galore, met onze Arno bvb (op zijn Covers Cocktail in 2008 of hier in een nederlandstalige versie op een Radio1-sessie in 2017), Bruce Dickingson (van Iron Maiden), Ozzy Osbourne, The Church…