Op het eerste gezicht een vredig tafereeltje, de cover van deze single: songschrijver van menig wereldhit (Song Sung Blue, Sweet Caroline …) tuurt peinzend over de golven van de zee, ongetwijfeld broedend op zijn volgende zoetgevooisde wereldhit, met op de achtergrond een prachtige ondergaande zon en linksboven een …. MEEUW!

Ok, Jonathan Livingston Seagull was een stichtend boekje van Richard Bach over een meeuw die het beste uit zichzelf wilde halen. Maar dat ging dus wel over een meeuw!

OK, dat boekje bereikte zo’n populariteit dat er ook een film over werd gemaakt. Met zweefvliegtuigjes die voor zeemeeuwen konden doorgaan vanop afstand. Maar enfin, een film over meeuwen!

OK, die film van Hal Bartlett werd geen groot succes, maar Neil Diamond deed de soundtrack en die bracht naar ’t schijnt meer geld op dan de film. Gouden plaat en grammy als beste soundtrack en alles. OVEr MEEUWEn!

Uit de soundtrack werden ook twee singles gehaald. Be en Skybird. Die deden het naar Neil Diamond normen redelijk matig. Geen wonder, ze gingen over MEEUWEN!

Zowel auteur Richard Bach als Neil Diamond deden regisseur Hal Bartlett nog een proces aan. Richard Bach omdat de film te ver was afgeweken van het boek. Diamond omdat de soundtrack was verknipt. Hij zwoer nooit nog een soundtrack te maken zonder complete controle. Of meeuwen.