Doorbraaksingle voor de Amerikaanse powerwoman Pat Benatar in 1979.

Pat Benatar werd geboren als Patricia Mae Andrzejewski (°1953). De Benatar naam kreeg ze van haar eerste man, militair Dennis Benatar, die ze ongeveer ten tijde van haar debuutalbum “In The Heat of the Night” in 1979 verruilde voor gitarist Neil Giraldo (die twee zouden anno nu nog steeds samen zijn).
Ze probeerde het in de seventies eerst als sopraan in wat musicals, verruilde dat later voor een wat ruiger imago en spandex.

In The Heat of the Night werd uitgebracht in augustus 1979, maar begon pas te lopen nadat “Heartbreaker”, de derde single, het goed begon te doen. Dat album bevatte een paar nummers die Mike Chapman had meegebracht van zijn Britse glamrock-avonturen met Smoke en Sweet, hij produceerde ook drie nummers.

Heartbreaker werd dus de doorbraak voor Pat Benatar, maar ze was wel niet de eerste die dit nummer opnam. De song werd geschreven door Geoff Gill (The Smoke, Fickle Pickle, Beaver Brothers) en Cliff Wade (ook in al die groepen, ook in het nooit doorgebroken “Roll Movement”, maar was in de seventies toch goed genoeg om te worden gevraagd Steve Winwood als zanger bij Spencer Davis Group te komen vervangen).
De eerste die het nummer kreeg om op te nemen was Jenny Darren. Bij haar klonk het zo in 1978:

Jenny Darren is een Britse blues-zangeres die ook nooit helemaal is doorgebroken. 2 keer op een haar na wel: een keer door dit “Heartbreaker” gewoon als albumtrack uit te brengen. Een tweede keer toen ze in 2018 deelnam aan Britain’s Got Talent, als 68-jarig oudje:

Ook deze 2018-doorbraak ging niet door voor Jenny Darren, en wel omdat na haar verbazingwekkende auditie in Britain’s Got Talent uitlekte dat ze massa’s haatvideo’s geliket had.

Nog een nootje bij “Heartbreaker werd de doorbraak voor Pat Benatar”: in de States was dat. In ons land en Nederland was een ander nummer van haar debuutplaat immers al in de top 30 doorgestoten, “I Need A Lover”, een song van de dan nog vrijwel onbekende John (Cougar) Mellencamp.